Archiv článků
   za měsíc leden 2021

Kategorie: ostatní  

 


Útulek pro psy slaví 20 let. A sbírá ocenění

Ilustrační foto k článku: Útulek pro psy slaví 20 let. A sbírá ocenění

V blanenském útulku pro psy pracuje už třináct let. Za jejího působení se zařízení předloni v celostátní soutěži Dobrá psí duše stalo nejlepším psím útulkem. Před pár týdny ona sama obdržela v této soutěži bronz v kategorii Osobnost roku. Vedoucí útulku Jarmila Jurová či blanenské zařízení pro psy se na předních příčkách soutěže objevují pravidelně. Už při premiérovém zápolení v roce 2018 získala v kategorii Osobnost roku dokonce prvenství a městský útulek obsadil celkově druhé místo.


Mezigenerační komunikace nyní funguje i na dálku

Ilustrační foto k článku: Mezigenerační komunikace nyní funguje i na dálku

Devět let přinášel Mezigenerační klub při Střední škole cestovního ruchu a gastronomie v Blansku seniorům bohatou nabídku, jak zábavně a smysluplně trávit svůj volný čas. Seniorskou kavárnu, pořádání akcí nebo organizaci zájezdů sice pandemická situace znemožnila, ale přesto klub ve své činnosti pokračuje. Vedení a pedagogové této soukromé školy ve snaze pomoci členům klubu nesnadné období překonat přenesli velkou část aktivit do online prostoru.


V Blansku se nově měří koncentrace karcinogenního benzo[a]pyrenu v ovzduší

Ilustrační foto k článku: V Blansku se nově měří koncentrace karcinogenního benzo[a]pyrenu v ovzduší

Odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nově zkoumají, jaká je skutečná koncentrace rakovinotvorného benzo[a]pyrenu v Blansku. Letos v lednu zde instalovali manuální monitorovací stanici, jedinou svého druhu umístěnou v Jihomoravském kraji na sever od Brna. Zařízení zkoumá imise v ovzduší v lokalitě Sloupečník. První výsledky z měření by měly být k dispozici nejdříve za tři měsíce.


Mezinárodní projekt zaznamenává vzpomínky pamětníků na konec války

Ilustrační foto k článku: Mezinárodní projekt zaznamenává vzpomínky pamětníků na konec války

Konec druhé světové války a poválečná obnova Evropy ve vzpomínkách pamětníků. To jsou témata, na která se také zaměřuje mezinárodní výzkumný projekt HERA: VICTOR-E. Výzkumníci teď hledají svědky tehdejších událostí, kteří by se o své zážitky chtěli podělit.


Lidé bez domova mohou přespat v charitní noclehárně, i v mrazivém počasí nabízela volná místa

Ilustrační foto k článku: Lidé bez domova mohou přespat v charitní noclehárně, i v mrazivém počasí nabízela volná místa

Celodenní teploty pod nulou se zatím nijak výrazně neprojevily na obsazenosti charitní noclehárny v Luční ulici. Zařízení pro muže bez domova nedokázalo ani mrazivé počasí zcela naplnit. V noclehárně zůstávala i během posledních nocí volná místa. Klienti nevyužívali ani možnost přečkat noc na židli zdarma.



Vodné a stočné se na Blanensku zvýšilo o pět a půl procenta

Ilustrační foto k článku: Vodné a stočné se na Blanensku zvýšilo o pět a půl procenta

V Blansku i v dalších obcích, které jsou členy Svazku vodovodů a kanalizací měst a obcí, v roce 2021 mírně podražilo vodné a stočné. Cena se meziročně zvýšila o zhruba pět a půl procenta. Domácnosti tak na vodném a stočném zaplatí 106,86 korun za metr krychlový pitné vody a odpadní vody, což je asi o 5,48 korun více než v roce 2020.


Cestování do Brna vlakem zkomplikují výluky. První už o víkendu

Ilustrační foto k článku: Cestování do Brna vlakem zkomplikují výluky. První už o víkendu

Už o víkendu 9. a 10. ledna čeká cestující do Brna vlaková výluka. Ta předznamenává komplikace, s nimiž musejí v tomto roce počítat všichni, kteří využívají železniční spojení na trase Blansko – Brno. Kvůli přípravným pracím na modernizaci trati čeká cestující řada víkendových výluk, další například 23. a 24. ledna. Od dubna Blansko navíc přijde o dálkové spoje, od září pak budou vlaky mezi Blanskem a Adamovem jezdit jen po jedné koleji. Největší omezení přijde od poloviny prosince 2021, kdy cestující z Blanenska přijdou o vlakové spojení s Brnem úplně. Na rok je nahradí autobusy.


Třem králům lze přispět on-line. Místo koledy lze také vyrazit do přírody a pomoci potřebným vycházkou

Ilustrační foto k článku: Třem králům lze přispět on-line. Místo koledy lze také vyrazit do přírody a pomoci potřebným vycházkou

Tři krále dnes v ulicích nepotkáte. Přispět letos můžete do virtuální charitní kasičky on-line, Oblastní charita Blansko chystá v průběhu příštího týdne také klasické sbírkové pokladničky, které umístí na více místech regionu. Lidé ale mohou přispět potřebným také tím, že sami vyrazí na výlet. Díky projektu blanenského podnikatele Vlastimila Chládka se ušlé kilometry mění na finanční příspěvek, mimo jiné například pro blanenský Domov Olga.


Školáci ze Salmovy pracují s moderními technologiemi. Škola získala šest 3D tiskáren

Ilustrační foto k článku: Školáci ze Salmovy pracují s moderními technologiemi. Škola získala šest 3D tiskáren

V letošním školním roce se ZŠ a MŠ Blansko, Salmova 17 zapojila do mezinárodního česko-rakouského projektu nesoucího název DigiMe. Do projektu, který je realizován v rámci programu Interreg, je zapojeno celkem 14 škol z Jihomoravského kraje. Zúčastněné školy mezi sebou spolupracují a vzájemně si vytvářejí inspiraci k naplnění projektových cílů.