Archiv článků
   za měsíc leden 2022

Kategorie: ostatní  

 


Nemocnice bude znovu operovat každý všední den, rehabilitační oddělení je opět v provozu

Ilustrační foto k článku: Nemocnice bude znovu operovat každý všední den, rehabilitační oddělení je opět v provozu

Nadcházející dny přináší v Nemocnici Blansko návrat k běžnému režimu. Operační sál pojede naplno, covidové oddělení je zrušeno, znovu se otevřelo lůžkové rehabilitační oddělení, ambulance fungují bez omezení. Vedení nemocnice doufá, že zásadní omezení spojená s onemocněním COVID-19 končí. Věří, že omikronová mutace již tak mocně do provozu nezasáhne a zaměstnanci budou moci zůstat na svých běžných pracovištích.


Stavba nového obchodního centra už začala. Demolice skleníků na břehu Svitavy je dokončena

Ilustrační foto k článku: Stavba nového obchodního centra už začala. Demolice skleníků na břehu Svitavy je dokončena

Prostor po bývalých sklenících v areálu na ulici Poříčí se mění na staveniště. Dokončena je demolice skleníků i dalších budov bývalého zahradnictví a dělníci už několik týdnů připravují prostranství na stavbu nového obchodního centra. Buduje se nová opěrná zeď podél řeky Svitavy. Nová prodejna potravin a další obchody by se na levém břehu Svitavy u výjezdu z Blanska na Ráječko měly otevřít příští rok.


Do Tříkrálové sbírky lidé v Blansku věnovali skoro 230 tisíc korun

Ilustrační foto k článku: Do Tříkrálové sbírky lidé v Blansku věnovali skoro 230 tisíc korun

Rekordní částku vynesla letošní Tříkrálová sbírka v Blansku. Lidé do 21. ledna darovali celkem 227 367 korun. To je skoro o 10 tisíc více než v roce 2020 a o bezmála 100 tisíc korun více než loni, kdy ale tradiční akci poznamenaly koronavirové restrikce. Rekordní sumu vynesla sbírka i v celém regionu, kde dárci věnovali dohromady 2 817 315 korun. Peníze Oblastní charita Blansko využije na rozvoj svých služeb.


Výběr středoškolského vzdělání bude jednodušší. V Blansku obnoví Burzu škol

Ilustrační foto k článku: Výběr středoškolského vzdělání bude jednodušší. V Blansku obnoví Burzu škol

Snadnější rozhodování, na kterou střední školu si mají podat přihlášku, by měli mít žáci devátých ročníků blanenských základních škol. V plán na obnovení Burzy středních škol totiž vyústilo setkání, na němž se pod záštitou města sešli ředitelé všech blanenských středních škol se zástupci vedení základních škol z Blanska i okolních obcí.


Policisté varují seniory před podvodníky. Po telefonu jim přehrají vzkaz

Ilustrační foto k článku: Policisté varují seniory před podvodníky. Po telefonu jim přehrají vzkaz

Policie České republiky spustila osvětovou kampaň, která má seniory varovat před podvodníky. Vybrané skupiny lidí s pevnou telefonní linkou dostanou preventivní vzkaz. V něm je policisté upozorní na riziko podvodů, kterých se pachatelé dopouštějí prostřednictvím telefonu. Vzkaz je předem nahraný a příjemcům ho pustí automat.


Dárci věnovali útulku pro psy peníze na krmivo i veterinární péči

Ilustrační foto k článku: Dárci věnovali útulku pro psy peníze na krmivo i veterinární péči

Blanenský útulek pro psy podpořili na přelomu roku podnikatelé, školáci i soukromí dárci. Městské zařízení pro opuštěná a bezprizorní zvířata získalo například finanční příspěvek od provozovatelů Baru U Stromku, který během adventu stál na náměstí Republiky, nebo výtěžek z vánoční charitativní akce v Rájci-Jestřebí. K bráně zařízení našli nejen o svátcích cestu také rodiny s dětmi a další příznivci.


Homesharing nabízí odpočinek rodičům dětí s postižením, Slezská diakonie Brno hledá dobrovolné hostitele

Ilustrační foto k článku: Homesharing nabízí odpočinek rodičům dětí s postižením, Slezská diakonie Brno hledá dobrovolné hostitele

Představte si, že si nemůžete téměř nikdy odpočinout. Nestíháte nakoupit, uklidit, jít k lékaři, natož si vypít kávu nebo přečíst zprávy. Rodiče dětí s mentálním či kombinovaným postižením čelí podle vědeckých studií vysoké míře stresu. Velmi často totiž nemají k péči o své dítě dostatečnou podporu. Proto i jedno odpoledne týdně, které mohou využít sami pro sebe či pro ostatní členy rodiny, má pro ně cenu zlata. A přesně to jim může dát Homesharing.


Za úklid po silvestrovské noci školák dostal od města dárky

Ilustrační foto k článku: Za úklid po silvestrovské noci školák dostal od města dárky

Nebylo mu lhostejné, jak po silvestrovské noci vypadala rekreační oblast Palava, a sám od sebe se pustil do úklidu. Hned v sobotu dopoledne začal sbírat zbytky rachejtlí a petard a další pozůstatky po nočních návštěvnících. Za svůj postoj pak skaut Pavel Matuška, který je žákem šesté třídy základní školy ve Dvorské ulici, dostal od města poděkování a drobné dárky.