Archiv článků
   za měsíc květen 2023

Kategorie: ostatní  

 


Knihovna zahájila pasování prvňáčků. Do čtenářského stavu jich povýší přes dvě stě

Ilustrační foto k článku: Knihovna zahájila pasování prvňáčků. Do čtenářského stavu jich povýší přes dvě stě

V blanenské městské knihovně tento týden začalo pasování prvňáčků na čtenáře. V úterý 30. května dopoledne se v dětském oddělení Městské knihovny Blansko sešli žáci a učitelé prvních tříd i rodiče malých žáčků ke slavnostnímu obřadu povýšení do čtenářského stavu. Během června složí čtenářský slib prvňáčci ze všech čtyř základních škol v Blansku.


Nemocnice Blansko se připojuje ke Světovému dni bez tabáku

Ilustrační foto k článku: Nemocnice Blansko se připojuje ke Světovému dni bez tabáku

Světový den bez tabáku je Světovou zdravotnickou organizací (WHO) stanoven na 31. května. Blanenská nemocnice se k němu i letos připojuje a personál plicní ambulance v tento den nabízí možnost bezplatné konzultace všem, kdo by rádi přestali kouřit, ale potřebují s tím pomoci.


OBRAZEM: Blansko o víkendu žilo akcemi pod širým nebem

Ilustrační foto k článku: OBRAZEM: Blansko o víkendu žilo akcemi pod širým nebem

S Městským divadlem Brno se diváci v pátek přenesli ze zámeckého nádvoří na hrad Karlštejn, prohlédnout si dravce v letu mohli v sobotu návštěvníci Domu přírody Moravského krasu. V klubu Suterén zahrála kapela VKV. Sobotní odpoledne patřilo vozům značky Trabant a v neděli zavedla účastníky komentovaná procházka do zámeckého parku.


Česká pošta ruší pobočku v Dvorské ulici

Ilustrační foto k článku: Česká pošta ruší pobočku v Dvorské ulici

Ještě do konce června budou v Blansku fungovat dvě pobočky České pošty, od 1. července 2023 dojde ke zrušení pobočky pošty Blansko 3 v Dvorské ulici. Všechny služby pak převezme hlavní pošta Blansko 1 v Hybešově ulici.


Týden pro rodinu: Mezigenerační vztahy jsou na celý život

Ilustrační foto k článku: Týden pro rodinu: Mezigenerační vztahy jsou na celý život

Fungující mezigenerační vztahy dnes nejsou samozřejmostí. Své o tom ví zaměstnanci Poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy, která sídlí v Blansku na Údolní ulici. Denně se setkávají s klienty, kteří toto téma nějakým způsobem řeší. A jelikož týden od 13. do 21. května je stanoven jako Týden pro rodinu a letošním tématem jsou právě udržitelné mezigenerační vztahy, psychologové z poradny by rádi upozornili na problematiku těchto vztahů a na to, že je nutné o ně celoživotně pečovat.


Pomozte během těžce nemocným. Vyrazit můžete už v sobotu 20. května

Ilustrační foto k článku: Pomozte během těžce nemocným. Vyrazit můžete už v sobotu 20. května

V sobotu 20. května vás zveme na 2. ročník Běhu na podporu Mobilního hospice sv. Martina. Zažijete běh v krásné přírodě a pomůžete těžce nemocným lidem v regionu a pozůstalým s traumatem z odchodu blízkého člověka. Start a cíl bude u písečné pláže v blízkosti restaurace Myslivna v rekreační oblasti Palava – u přehrady v Blansku.


V zámeckém parku bude opět Férová snídaně

Ilustrační foto k článku: V zámeckém parku bude opět Férová snídaně

V sobotu 13. května 2023 se v blanenském zámeckém parku uskuteční komunitní piknik na podporu pěstitelů ve světě – Férová snídaně. Blansko se tak přidá k více než stovce míst, kde se ve stejný čas sejdou tisíce lidí, aby vyjádřily svůj zájem o pěstitele v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Ti za svoje kakao, kávu nebo banány dostávají velmi málo zaplaceno, často pracují v nedůstojných nebo dokonce nebezpečných podmínkách a musí čelit dopadům klimatické změny.


OBRAZEM: Víkend patřil výtvarnému umění i sportu

Ilustrační foto k článku: OBRAZEM: Víkend patřil výtvarnému umění i sportu

Prodloužený víkend nabídl v Blansku a jeho městských částech sportovní i umělecké aktivity. Partyzánskou stezku v lese okolo Hořic, výtvarný workshop v knihovně, venkovní turnaj ve streetbalu i dernisáž výstavy předškolních dětí.


Do práce jezdí na kole i pěšky. V květnu je čekají výhody

Ilustrační foto k článku: Do práce jezdí na kole i pěšky. V květnu je čekají výhody

Do práce na kole, koloběžce nebo pěšky v květnu opět vyráží více než tři desítky zaměstnanců městského úřadu. Město Blansko se už třetím rokem připojilo k výzvě Do práce na kole. Jejím cílem je zklidnit dopravu v ulicích měst a zpřístupnit ji cyklistům a chodcům. Připojit k výzvě se mohou týmy i jednotlivci, každoročně se jí účastní několik tisíc lidí po celé republice.