Archiv článků
   za měsíc únor 2005

Kategorie: ostatní  

 



Příběh vody a ohně – film o historii Blanska

Ilustrační foto k článku: Příběh vody a ohně – film o historii Blanska

Hned úvodem je důležité říct, že Blansko již svůj reklamní a propagační film má, v němž je řečeno vše o Blansku, o zázemí apod. Příběh vody a ohně — obrázky z historie města Blanska, jak se film jmenuje, je jiný. Provede diváka vývojem města Blanska a okolí od pravěku, přes prvopočátky osídlení, mnohé války až po současnost.


Úřad práce pomáhá nezaměstnaným i firmám

Ilustrační foto k článku: Úřad práce pomáhá nezaměstnaným i firmám

Hosty na tiskové konferenci MěÚ byli tentokrát představitelé Úřadu práce v Blansku. Na většinu dotazů odpovídala jeho ředitelka JUDr. Jitka Lorková, která hned v úvodu potěšila zprávou o opravě budovy úřadu práce: „Podařilo se nám získat finanční prostředky a začneme rekonstruovat budovu úřadu práce na Vodní 9. Letos bude zpracována projektová dokumentace a začne se opravovat podloží, které je ve špatném stavu.“


Film „Příběh vody a ohně“ zaujme i krásnou češtinou

Film „Příběh vody a ohně aneb Obrázky z historie města Blanska“ ze studia AUDIOVISUAL Jana a Radka Popelkových jistě zaujme svými neobvyklými pohledy (kamera Radek Popelka) i nevtíravou, originální hudbou (Zbyněk Petržela), ale mne zaujala také krásná čeština, která ve filmu zaznívá (v dokonalém přednesu Jiřího Šindara, Zdeny Šimčíkové a Ladislava Lakomého). Je lahodnou pro ucho diváka. Zejména jsem pak ocenil závěrečné titulky, které jsou ve správných tvarech, nikoliv v infinitivech, jak se často objevuje v televizní a jiné filmové tvorbě. Dík za to!


Historické listiny budou k vidění při oslavách v kině

Ilustrační foto k článku: Historické listiny budou k vidění při oslavách v kině

Letošní rok, kdy si Blansko připomíná sté výročí svého povýšení na město, je vhodnou příležitostí představit některé významné dokumenty, které se přímo váží k historii našeho města. Většina blanenských občanů jistě ví, že první zmínka o Blansku se nachází v listině olomouckého biskupa Jindřicha Zdíka z roku 1141.


Hospodářský výbor parlamentu zasedal v Blansku

Ilustrační foto k článku: Hospodářský výbor parlamentu zasedal v Blansku

V Blansku po dvou letech opět zasedal Hospodářský výbor PS PČR. Před novináře na tiskové konferenci na radnici tak zasedli hned tři jeho členové, poslanci Ing. Josef Hojdar, Ing. Miloslav Kala a Ing. Eduard Vávra.