Archiv článků
   za měsíc listopad 2007

Kategorie: ostatní  

 


Ilustrovaný kalendář na rok 2008

Ilustrační foto k článku: Ilustrovaný kalendář na rok 2008

Kalendáře vydávané Městem Blansko už měly lecjakou podobu. Byly trhací s pohlednicemi, v podobě věže, kterou má Blansko ve znaku, s fotografiemi města nebo pracemi dětí. Velmi úspěšně se prodávaly stolní kalendáře s historickými fotografiemi. Další změna stylu přijde i v následujícím roce.


Kolpingova rodina představila Zlaté české ručičky

Ilustrační foto k článku: Kolpingova rodina představila Zlaté české ručičky

Každoročně pořádaná výstava seznamuje veřejnost s výrobky kroužků a zájmových organizací. Podílí se na ní nejen kroužky vedené v rámci Kolpingovy rodiny Blansko, ale najdete zde i práce dětí z Domu dětí a mládeže, seniorů z Domovinky při Domu s pečovatelskou službou, seznámíte se s činností skautů a dalších organizací.


Burza středních škol

Ilustrační foto k článku: Burza středních škol

Kam ze základní školy? Jakou školu nebo studijní obor si vybrat? To jsou otázky, které trápí částečně žáky osmých tříd, mnohem více žáky tříd devátých, ale především rodiče těchto dětí. Pomoci zorientovat se v nabídce středních škol v regionu jim měla Burza středních škol pořádaná každoročně Obchodní akademií a Střední zdravotnickou školou v Blansku.


Hrály se taroky o pohár starostky

Ilustrační foto k článku: Hrály se taroky o pohár starostky

Tarokový turnaj se koná na čtyřech místech, a to v Bystré, Letovicích, Rudce a vrcholí v Blansku. Do Blanska se pravidelně sjíždějí hráči nejen z celého Jihomoravského kraje, ale i z jiných koutů republiky hrát O pohár starostky města Blanska.


Vánoční strom už stojí!

Ilustrační foto k článku: Vánoční strom už stojí!

Dnes krátce po poledni byl na náměstí Republiky vztyčen vánoční strom, jak je vidno i na webkameře. Čeká jej ještě nazdobení a bude připraven na slavnostní rozsvícení, které se uskuteční tento pátek v 16.00 hodin.


Pocta Antoniu Gaudímu a Paulu Cézannovi

Ilustrační foto k článku: Pocta Antoniu Gaudímu a Paulu Cézannovi

V centru zájmu další Art Travel studentů Gymnázia Blansko bylo tentokrát moderní umění. Skupina studentů se v říjnu vydala letadlem opět do Španělska a Francie, do krajiny katalánské a provensálské.


Proti cigaretám osvětou

Ilustrační foto k článku: Proti cigaretám osvětou

Škodlivost kouření je dostatečně vědecky prokázaná. Proti kuřákům se proto brojí na všech frontách, daleko zřejmě není ani zákaz kouření na všech veřejných místech včetně restaurací. Jednou z forem, jak snížit počet kuřáků nebo alespoň zajistit jejich nezvyšující se počet, je osvěta, a to už mezi dětmi.


Vítání sv. Martina v Blansku

Ilustrační foto k článku: Vítání sv. Martina v Blansku

Kostel svatého Martina a město Blansko jsou propojeny „pupeční šňůrou“. První zmínka o Blansku je skoro ze stejné doby jako zmínka o kostele, takže martinská tradice se s městem táhne od prvopočátku. Myšlenka oživit svatomartinskou tradici v Blansku visela ve vzduchu už několik let a letos se jí pevně chopili Mgr. Eva Nečasová, ředitelka blanenského muzea a Mgr. Jiří Kučera, vedoucí Odboru kancelář tajemníka MěÚ Blansko. Nyní, když už je po všem shonu, mně odpověděli na několik otázek o akci i jejích přípravách.


Astronomie v Ulitě – pozvánka na přednášku

Pavel Kopecký je civilním povoláním učitel chemie a výpočetní techniky, ale jeho největším koníčkem je astronomie. Kromě svého působení v lidové hvězdárně v Boskovicích pořádá o své vášni přednášky na různých místech našeho okresu. V blanenském klubu Ulita (B. Němcové 2A) bude mít jeho cyklus o astronomii již 3. pokračování. V předchozích částech se věnoval vzniku vesmíru a planety Země, tentokrát představí i další tělesa naší Sluneční soustavy (planety, planetky, asteroidy a další). Přednáška s názvem Sluneční soustava – nejen v kruhu rodinném začíná v úterý 27. listopadu v 19.00 h.


Návštěva v ZOO

Ilustrační foto k článku: Návštěva v ZOO

V měsíci říjnu navštívili žáci šestého a osmého ročníku ZŠ Erbenovy ZOO Brno. Cílem těchto akcí bylo praktické ověření vědomostí získaných ve škole.


Již tento víkend startuje netradiční projekt 10 dní turistiky a cestování v Blansku!

Tento projekt si klade za cíl nabídnout zájemcům o turistiku a cestování z řad široké veřejnosti co nejbohatší program v jehož rámci si mohou užít nejen pohyb na čerstvém vzduchu, ale také získat nové poznatky třeba i o velmi vzdálených zemích, setkat se se zajímavými lidmi nebo se pobavit v rámci některého z kulturních programů.


Výsledky losování výtvarné soutěže na téma „Jak si představuji svatého Martina“

Do soutěže děti zaslaly celkem 351 kreseb, maleb, koláží a nebo trojrozměrných výtvorů. Největší svatý Martin na bílém koni byl téměř v životní velikosti, nejmenší se naopak vešel do dlaně... Kromě tradičního Martina na koni, se zde objevily třeba i moderní variace: svatý Martin na snowboardu, Martin jako drsný motorkář s batohem, z nějž sype na zem nový sníh...


Soutěž o nejlépe opravenou kulturní památku

Jihomoravský kraj vyhlásil soutěž „Nejlépe opravená kulturní památka Jihomoravského kraje v roce 2007“. Jejím hlavním smyslem je vhodně motivovat vlastníky památek, a zlepšit tak jejich přístup k příkladné obnově kulturního dědictví.


Nový ředitel Nemocnice Blansko: „Budeme se snažit dosáhnout na evropské peníze.“

Ilustrační foto k článku: Nový ředitel Nemocnice Blansko: „Budeme se snažit dosáhnout na evropské peníze.“

Nemocnice Blansko má nového ředitele. Stal se jím Ing. Milan Klusák. Usnesením č. 2 na svém 18. zasedání jej rada města jmenovala do funkce, a to s účinností od 17. 10. 2007. Předtím působil v celé řadě funkcí v Metře Blansko, od r. 1993 soukromě podnikal a v roce 2000 se stal vedoucím provozního úseku v záchranné službě v Blansku. V roce 2004 přešel společně s MUDr. Ilonou Rybářovou jako její blízký spolupracovník do Nemocnice Blansko.


Za posledním puchýřem tentokrát do Blanska

Za posledním puchýřem – tak se jmenuje každoroční symbolické zakončení pěšácké turistické sezony. Příležitost pro zdravý pohyb a setkání s přáteli si tradičně nedají ujít stovky až tisíce turistů.


Proč bude v sobotu doprovázet svatého Martina právě templářský rytíř?

Ilustrační foto k článku: Proč bude v sobotu doprovázet svatého Martina právě templářský rytíř?

Nejen svatý Martin přijede v sobotu 10. listopadu do Blanska. Jeho doprovod bude mimo jiné tvořit také templářský rytíř. Proč zrovna templář? Právě jeden z „Chudých rytířů Krista a Šalamounova chrámu“, jak zní celý název templářského řádu, je totiž hrdinou pověsti o vzniku blanenského znaku. Pověsti, která se nepřímo váže i ke svatému Martinu...


Nemocnice Blansko otevřela rekonstruovanou JIP

Ilustrační foto k článku: Nemocnice Blansko otevřela rekonstruovanou JIP

Slavnostní otevření zrekonstruované jednotky intenzivní péče se za účasti mnoha významných hostů uskutečnilo v pátek 19. října v Nemocnici Blansko.



Den nekouření – pozvánka

MĚSTO BLANSKO, Komise Rada Zdravého města, Zdravotní ústav se sídlem v Brně, Centrum Sever, pracoviště Blansko, Mlýnská 2 vás zvou na PREZENTAČNÍ DOPOLEDNE S PROTIKUŘÁCKOU TÉMATIKOU v rámci Mezinárodního dne nekouření.


Mládež v akci vyzývá: Zapojte se do projektů

Jste-li jednotlivec, pracovník organizace pracující s mládeží nebo neformální skupina mladých lidí, program Mládež v akci vám finanční podporou nabízí možnost realizovat vlastní nápady. Jde o grantový program EU pro podporu neformálních vzdělávacích aktivit mladých lidí a bude probíhat v letech 2007 – 2013.