Archiv článků
   za měsíc prosinec 2007

Kategorie: ostatní  

 


Političtí vězni vzpomínají

Ilustrační foto k článku: Političtí vězni vzpomínají

V rámci projektu společnosti Jeden svět na školách jsme se zúčastnily besedy s panem Františkem Hrubým na téma političtí vězni.


Dávky státní sociální podpory – změny od 1. 1. 2008

Zákonem č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů byl s účinností od 1. 1. 2008 mimo jiné novelizován i zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů. Zákonné úpravy se dotknou téměř všech dosud vyplácených dávek, s výjimkou dávky „příspěvek na bydlení“.


Zubní pohotovost v I. pololetí 2008

Služba je sloužena od 8.00 do 12.00 h. Mimo výše uvedenou je služba zajištěna prozatím do 30. 6. 2008 na Karáskově náměstí č. 11, Brno, tel. 548 424 248, a to od 17.00 do 7.00 h ve všední dny a nepřetržitě o víkendech a svátcích.


Lékařská služba první pomoci (LSPP) od 1. 1. 2008

Z rozhodnutí Zastupitelstva Jihomoravského kraje bude s účinností od 1. 1. 2008 lékařskou službu první pomoci pro dospělé zajišťovat Nemocnice Blansko. Tato služba přechází plynule z jejího současného poskytovatele, kterým je Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje, p.o.


Barevná světýlka v „Oblázku“

Ilustrační foto k článku: Barevná světýlka v „Oblázku“

V neděli 18. listopadu 2007 se v Domě dětí a mládeže v Blansku „Oblázek“ konala výtvarně zaměřená akce Barevná světýlka. O tuto novou akci byl velký zájem, zúčastnilo se jí 20 dětí, z nichž nejmladšímu bylo 7 a nejstaršímu 13 let.


Mikuláš na Erbence

Ilustrační foto k článku: Mikuláš na Erbence

Nejen Mikuláš, ale i vůně perníčků, jehličí a tvořivá atmosféra. To byl projektový den, který se na naší škole uskutečnil 7. 12. 2007 v 1.–5. roč. pod názvem Mikulášské dílny – lidové zvyky a tradice.



Otvírací doba knihovny a galerie mezi svátky

Knihovna bude ve dnech 27., 28. a 31. prosince 2007 uzavřena z důvodu aktualizace softwarové výbavy počítačové sítě. Galerie města Blanska bude od 23. 12. do 30. 12. 2007 otevřena jen po předchozí telefonické domluvě. Volat můžete na tel. 776 156 344.


Betlémské světlo 2007

Betlémské světlo se pomalu stává stejnou předvánoční tradicí, jako je třeba rozsvěcování vánočního stromu, nakupování dárků nebo zdobení perníčků. A tak i letos, den před Štědrým dnem v neděli 23. 12. 2007, budou blanenští skauti od 9.00 do 21.00 h rozdávat na radnici Betlémské světlo.


Den otevřených dveří v ZŠ Salmově

Netradiční Den otevřených dveří se v ZŠ Salmově uskuteční ve čtvrtek 20. prosince od 8.00 do 12.00 hodin. Netradiční proto, že má na rozdíl od těch předchozích podobu projektového vyučování. Žáci mají možnost výběru „dílen“ se zaměřením dle okruhu svých zájmů, případně s tématikou vztahující se k 25 letům trvání školy. Zváni jsou rodiče současných i budoucích žáků školy i širší blanenská veřejnost.


Regulační poplatky v Nemocnici Blansko

Nemocnice Blansko oznamuje, že s účinností od 1. 1. 2008 jsou zdravotnická zařízení povinna vybírat v souladu se zákonem č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, ve znění pozdějších předpisů, následující regulační poplatky.


Vyrobte vlastnoručně vánoční dárek

Farnost sv. Martina organizuje tradiční výrobu drobných vánočních dárků pro velké i malé. Pod vedením zkušených instruktorů si můžete přijít vyrobit pro své blízké nějakou drobnost, protože, jak je známo, „I malé dárky potěší!“ a ty vlastnoručně vyrobené dvakrát tolik. Akce se uskuteční v prostorách Katolického domu v sobotu 15. prosince od 8.00 do 12.00 h. Vstup je volný.


O Silvestru na náměstí bez vlastní pyrotechniky!

Co dál s tradičním vítáním a oslavami příchodu Nového roku na náměstí Republiky řeší momentálně vedení Města Blansko. Dle vyjádření starostky města Blanska se akce v posledních dvou letech stala poměrně nebezpečnou, a to především proto, že si lidé na náměstí nosí vlastní pyrotechniku a odpalují ji mezi přítomnými lidmi.



Rozsvícení vánočního stromu s překvapením

Ilustrační foto k článku: Rozsvícení vánočního stromu s překvapením

Překvapení v podobě nového dekorativního osvětlení nejen vánočního stromu, ale i zbývajících stromků na hlavním blanenském náměstí Republiky čekalo v pátek 30. listopadu všechny účastníky již tradičního rozsvícení vánočního stromu.


Adventní zastavení s Domovem Olga

V předvánoční době se lidé často zamýšlí nad uplynulým rokem a mnozí vnímají tento adventní čas jako prostor pro konkrétní podporu jiným lidem, kteří z důvodu svého handicapu tělesného, mentálního nebo sociálního potřebují podporu a pomoc. Akce na podporu Domova Olga se uskuteční na náměstí již 14. prosince.


Vánoční strom splněných přání

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých v Blansku ve spolupráci s pedagogickým sborem Speciální školy pro žáky s více vadami v Blansku opět zajišťuje strom splněných přání. I letos po celou adventní dobu bude zdobit prostředí restaurace PUNKVA na Rožmitálově ulici.


Knihovna naděluje

Městská knihovna Blansko připravila pro zájemce netradiční vánoční dárky. Pokud chcete svoje nejbližší, příbuzné a známé překvapit originálním dárkem, můžete jim pořídit čtenářský průkaz městské knihovny s předplaceným ročním členským poplatkem.


Návod na použití českého zdravotnictví v roce 2008

V roce 2008 dojde ve zdravotnictví pro pacienty k mnoha změnám. Za některá ošetření se bude platit, za některá ne, přibudou platby za recepty apod. Abyste se v tom všem neztratili, vydalo ministerstvo zdravotnictví informační brožuru, kterou vám nabízíme ke stažení.


Vzpomínka na Vratislava Grolicha

Ilustrační foto k článku: Vzpomínka na Vratislava Grolicha

Dne 14. listopadu 2007 zemřel významný blanenský vlastivědný pracovník PhDr. Vratislav Grolich. Jeho dílo, které za sebou zanechal, mělo pro blanenský region veliký přínos.