Archiv článků
   v roce 2011

Kategorie: tiskové zprávy  

 


Šošůvské jeskyně zůstávají otevřeny i v zimě

Do letošního roku bylo zvykem, že v zimních měsících byly otevřeny pro veřejnost pouze jeskyně Punkevní a Výpustek. Tuto zimu však mohou turisté navštívit i Šošůvskou část systému Sloupsko-šošůvských jeskyní.



Seznamovali s prevencí před mozkovou mrtvicí

Na neurologickém oddělení Nemocnice Blansko proběhl ve dnech 12. a 21. 9. 2011 v rámci celorepublikové kampaně 30 dnů pro léčbu a prevenci cévních mozkových příhod DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ IKTOVÉ JEDNOTKY NEUROLOGICKÉHO ODDĚLENÍ.


Spalování rostlinných odpadů

Opět se blíží podzim, který bývá spojován se všeobecným úklidem a přípravou na zimu. Na zazimování svých pozemků se připravují i uživatelé zahrad, kteří hrabou spadané listí, prořezávají stromy i keře a provádějí další práce, při nichž vzniká rostlinný odpad. A nastává nerudovský problém: kam s ním?


Pro městskou policii prázdniny neplatí

Strážníci Městské policie Blansko za letní měsíce červenec a srpen letošního roku odhalili celkem 616 přestupků. Nejvíc přestupků bylo spácháno nedodržením zákona o provozu na pozemních komunikacích – celkem 385, zejména se jednalo o zakázané zastavení a stání vozidel a zákaz vjezdu.


Logopedická ambulance Nemocnice Blansko v novém

Ilustrační foto k článku: Logopedická ambulance Nemocnice Blansko v novém

Od 20. září 2011 je logopedická ambulance Nemocnice Blansko přemístěna do 4. podlaží budovy polikliniky. Nové prostory jsou na rozdíl od původních v přízemí nemocnice mimo dosah „nemocných pacientů“ docházejících k praktickým lékařům a jsou vybaveny moderním zařízením s ohledem na dětskou i dospělou klientelu.


Regenerace sídliště Blansko, Sever – I. etapa

Od poloviny září t.r. začnou probíhat práce na regeneraci sídliště Sever. Nákladem cca 5,5 mil. Kč bude do poloviny měsíce listopadu vyměněna kanalizace v lokalitě Újezd, vybudováno cca 31 nových parkovacích míst, z toho pro dvě osoby OTP, vozovky, chodníky, dětská hřiště, veřejná prostranství.



Zpoplatnění malých zdrojů znečišťování ovzduší

Každoročně v termínu do 31. března mají dle zákona o ochraně ovzduší provozovatelé vyjmenovaných malých zdrojů znečišťování ovzduší povinnost předat na příslušný správní orgán podklady pro stanovení výše poplatku na běžný rok.


Kontrola rekreačních středisek

Jako každoročně v letních měsících prováděli pracovníci kontrolního oddělení Odboru Obecní živnostenský úřad neohlášené kontroly, zaměřené na kontrolu podnikatelů, podnikajících v rekreačních oblastech – Jedovnice, Sloup, Moravský kras, Blansko.



Proběhla první poprázdninová tisková beseda s vedením města

První tisková konference po prázdninách přinesla tolik informací, že výjimečně nebyl pozván host pro konkrétní téma a novináři se sešli pouze s vedením města. Přednostně probíraným tématem se staly plánované a probíhající investiční akce.


Muzeum částečně omezí provoz

Vzhledem k rekonstrukčním pracím, které budou na blanenském zámku probíhat od října 2011 do června 2012, je muzeum nuceno přistoupit k částečnému omezení provozu svých expozic. Tato nepříjemnost postihne od 12. září 2011 expozici Moravský kras, která bude mimo provoz, a dočasně i expozici Nejstarší hutě. Zbývajících expozic se tato „výluka“ nedotkne.




30 dní pro léčbu a prevenci cévních mozkových příhod v Nemocnici Blansko

Neurologické oddělení Nemocnice Blansko, cerebrovaskulární sekce Čs. neurol. společnosti pořádá v rámci celorepublikové kampaně 30 dnů pro léčbu a prevenci cévních mozkových příhod DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ IKTOVÉ JEDNOTKY NEUROLOGICKÉHO ODDĚLENÍ (3. patro nemocnice), a to ve dnech 12.9.2011 a 21.9.2011 vždy od 14.30 do 16.30 hodin.



Policisté netolerují bezohledné motorkáře

Blanensko je již několik let vyhledávaným místem, kam směřují řidiči motocyklů na projížďky. Ne všichni se však na silnicích chovají tak, jak mají. Svědčí o tom, jak výsledky policejních kontrol, tak i statistiky dopravních nehod.


Nemocnice Blansko chystá novinku, vyšetření krevní skupiny

Ruku na srdce. Víte, jakou máte krevní skupinu? Troufám si tvrdit, že spousta z vás odpověděla ne. Přitom právě tato znalost vám může zachránit život. Velmi důležitá je např. při úrazech, autonehodách, pro děti, těhotné ženy, při transfúzích a transplantacích.


Světový den hygieny rukou (5.5.)

Den 5. květen vyhlásila WHO – Světová zdravotnická organizace za Světový den hygieny rukou. Nemocnice Blansko se do tohoto projektu zaměřeného na hygienické zabezpečení rukou zdravotnických pracovníků opět zapojila svojí registrací a pod heslem „Chraňme životy čistýma rukama“ poukazuje na význam správné hygieny rukou včetně správných postupů při jejich mytí a dezinfekci.


Světový den ledvin v Nemocnici Blansko

Každý, kdo patří do rizikové skupiny, tedy hlavně lidé s onemocněním srdce, vysokým krevním tlakem, cukrovkou, obézní, kuřáci, starší lidé a ti, v jejichž rodinách se onemocnění ledvin vyskytlo, by měli vyšetření ledvin cestou svého praktického lékaře nebo na jeho doporučení v nefrologické ambulanci podstoupit.


Evropský den logopedie v Nemocnici Blansko

Evropský den logopedie je vyhlášen na 6. března. Nemocnice Blansko tento den považuje za významný a ráda by při této příležitosti tento obor více přiblížila veřejnosti.