Archiv článků
   v roce 2011

Kategorie: cestovní ruch  

 


Významné protipovodňové stavby na Blanensku

Ilustrační foto k článku: Významné protipovodňové stavby na Blanensku

Dne 31. října 2011 oslavili hydrologové svého Silvestra. Voda, která od 1. listopadu 2011 proteče vodními toky, se už bude počítat do statistik hydrologického roku 2012.


Turistická sezona 2011 – čas bilancovat a plánovat

Ilustrační foto k článku: Turistická sezona 2011 – čas bilancovat a plánovat

S poslední akcí turistické sezony, sobotním Vítáním svatého Martina, nastává ta správná chvíle pro ohlédnutí za uplynulým turistickým rokem. Jaký tedy byl? O krátké shrnutí jsme požádali vedoucího odboru kanceláře tajemníka Mgr. Jiřího Kučeru.



Program 5. ročníku Vítání sv. Martina 2011

Od pátku 11. listopadu až do neděle 13. listopadu můžete vyrazit na některou z mnoha akcí spojených s Vítáním svatého Martina v Blansku.


Běžecká liga finišuje

Pouhé čtyři závody zbývají běžcům Okresní běžecké ligy k vylepšení pořadí v bodovacích tabulkách. Seriál zahrnuje 27 závodů a do konečného hodnocení se započítá 17 nejlepších bodových zisků.


Předprodej vstupenek na Vítání sv. Martina

Od minulého roku bylo na na akci zavedeno vstupné, díky němuž mohou organizátoři nabídnout kvalitnější program a vylepšit organizační zabezpečení celé akce. I v letošním roce bude v zámeckém parku vybíráno vstupné, a to v nezměněné výši, navíc ještě s drobným bonusem.


Novinky z Nemocnice Blansko

Ilustrační foto k článku: Novinky z Nemocnice Blansko

Po delším čase jsme zavítali do blanenské nemocnice, abychom se dozvěděli od paní ředitelky Vladimíry Danihelkové, co nového v nemocnici pro pacienty připravují či jaké nové služby jim již nabízí.


Kino Blansko oslavilo devadesátiny filmem V peřině

Ilustrační foto k článku: Kino Blansko oslavilo devadesátiny filmem V peřině

Na konci měsíce září byla dokončena digitalizace blanenského kina. Slavnostní zahájení digitální éry a připomenutí 90. výročí blanenského kina se uskutečnilo v úterý 25. 10.2011 v 19.00 hodin.


Výstava Jana Merty zahájena

Ilustrační foto k článku: Výstava Jana Merty zahájena

15. 10. v 17.00 byla v Galerii města Blanska zahájena výstava Jana Merty nazvaná Mým Jihomoravanům. Sám autor v úvodním slovu při zahájení vernisáže přiznal, že Jižní Morava je pro něj krajem, kde vystavuje častěji než jindy. „Tento kraj je mým osudovým. Cítím se tady dost doma,“ prohlásil sám Jan Merta v úvodním slovu ve svém projevu.


Staňte se členem družiny svatého Martina

Zvony na věži kostela svatého Martina velebně zahlaholí, bubny výhružně zaduní, zazní ržání koní a křik herolda, mihnou se modré vlajky s bílou věží. Atmosféru dobře známou z minulý let budete moci zažít i letos, kdy svatý Martin se svou družinou opět projde městem Blanskem, aby zavítal do zámeckého parku a zahájil slavnostní den.


Běžecká škola v Blansku

Aneb Půlmaratonem to nekončí. Bylo velkým překvapením kolik občanů města běželo 1/2maratonskou trať a to přesto, že neběhají. Proto vznikl nápad upořádat běžeckou školu a na již 17. ročník Půlmaratonu Moravským krasem je připravit a nebo jen dát správný směr těm, kteří rádi běhají nebo teprve chtějí začít.



Střední odborná škola hlásí: Zatepleno!

Ilustrační foto k článku: Střední odborná škola hlásí: Zatepleno!

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště v Blansku dokončila letos kompletní zateplení budovy školy, projekt hrazený z dotací Jihomoravského kraje a Evropské unie.



Galerie otevřela opět Letní výtvarnou dílnu

Ilustrační foto k článku: Galerie otevřela opět Letní výtvarnou dílnu

Ve dnech 25.–29. 7. 2011 proběhl v Galerii města Blanska třetí ročník Letní výtvarné dílny. Připraveno bylo 9 tvořivých stanovišť, která více či méně reflektovala díla nebo výtvarné postupy umělců, kteří v blanenské galerii během posledního roku vystavovali.


V Ulitě se zabydlel Šnek a svůj klub nabízí i vám!

Ilustrační foto k článku: V Ulitě se zabydlel Šnek a svůj klub nabízí i vám!

Od září 2011, v příjemných prostorách Ulity na ul. B. Němcové 2A v Blansku (vedle Základní školy T. G. M.), otevírá své brány nový volnočasový klub pro mladší školní děti – dětský klub Šnek. Jelikož jde o nováčka v nabídce volnočasových aktivit pro děti, položili jsme Šnekovi několik otázek.





Pokyny pro zpracování Návrhu ÚP Blansko

Rada města Blanska projednala na své 11. schůzi 19. 5. 2011 dokument Pokyny pro zpracování návrhu územního plánu Blansko.


Dřevěný kostelík zve na Noc kostelů

Noc kostelů v pátek 27. května je pozváním všech lidí dobré vůle ke společnému setkání a k objevování krásy křesťanských výtvarných a architektonických pokladů.



Probíhá oprava náhonu u Salmova jezu

Ilustrační foto k článku: Probíhá oprava náhonu u Salmova jezu

V týdnu od 9. 5. 2011 budou prováděny práce na stavbě „Oprava opěrné stěny náhonu u Salmova jezu, III. část“ v blízkosti vybudované cyklostezky u řeky Svitavy.


Mladí filmaři soutěžili v Blansku

Ilustrační foto k článku: Mladí filmaři soutěžili v Blansku

Blanenské kino opět hostilo festival školních amatérských filmů s názvem Zlaté slunce.


Mladí tvůrci uvedou svoje filmy na soutěži Zlaté slunce Blansko 2011

Ilustrační foto k článku: Mladí tvůrci uvedou svoje filmy na soutěži Zlaté slunce Blansko 2011

V pátek 6. května 2011 se bude v blanenském kině konat již potřetí zemské kolo celostátní soutěže neprofesionálních tvorby dětí a mládeže – Zlaté slunce Blansko 2011. Soutěž se koná díky finanční podpoře Ministerstva kultury ČR, Jihomoravského kraje a města Blanska.


Premiéra KOMB netradičně

Ilustrační foto k článku: Premiéra KOMB netradičně

Výsledek spolupráce Komorního orchestru města Blanska a Chrámového pěveckého sboru ve Slušovicích mohli posluchači ocenit v sobotu 19. března 2011.


V Blansku se utkají mladí barmani

Ilustrační foto k článku: V Blansku se utkají mladí barmani

Ve středu 6. dubna 2011 se v Blansku bude konat 8. ročník juniorské barmanské soutěže Amundsen Cup. Tuto akci pořádá Střední škola gastronomická, s. r. o. ve spolupráci s Kulturním střediskem města Blanska a za podpory osvědčených garantů – firem STOCK a PEPSICO.


Jarní humanitární sbírka pro Diakonii Broumov

Tradiční jarní sbírka humanitárního materiálu se bude konat v pondělí dne 11. dubna od 14.30 do 17.00 hodin u dřevěného kostelíku – Husova sboru na ul. Rodkovského v Blansku.


Toulavá kamera z Blanska již tuto neděli

Neděle 3. dubna nebude jen dnem slavnostního zahájení nové turistické sezony v našem regionu, ale i dnem premiéry nového dílu pořadu ČT Toulavá kamera, který se mimo jiné věnuje Blansku.


Upozornění na služby poskytované MPO pro podnikání v EU

Chcete začít podnikat v České republice, nebo rovnou v rámci Evropské unie a nevíte co všechno je k tomu potřeba? Ztrácíte se v množství evropských předpisů? Poradíme Vám.


Občanské průkazy čekají v budoucnu změny

Jen za rok 2010 bylo na úseku občanských průkazů vydáno 4.676 OP, z toho 513 prvních OP pro 15leté. S novelizací zákonů o obcích, cestovních dokladech a občanských průkazech od roku 2012 přijdou v budoucnu také elektronické občanské průkazy.


Počty žáků na středních školách

Rada Jihomoravského kraje nejprve schválila nižší výkony středních škol a vyšších odborných škol zřizovaných Jihomoravským krajem pro školní rok 2011/12 a poté je opět vrátila na původní počty. Kolik studentů a do jakých oborů tedy budou blanenské střední školy přijímat?


Petr Chalupa – Latinská Amerika (výstava fotografií)

Ilustrační foto k článku: Petr Chalupa – Latinská Amerika (výstava fotografií)

Pedagog, cestovatel, sportovec… Tahle slova se mi vybaví jako první, když začnu uvažovat o osobě prof. PhDr. Petra Chalupy, CSc. Znám ho už poměrně dlouho, ale teprve v poslední době, k mé radosti, s ním začínám více spolupracovat. Posledním konkrétním naplněním našich profesních kontaktů je výstava fotografií LATINSKÁ AMERIKA v Městské knihovně Blansko.



Jak ten čas letí...

Ilustrační foto k článku: Jak ten čas letí...

Druhého ledna roku 2001 se narodila Eliška Sedláková jako první občánek města Blanska třetího tisíciletí. Čas neúprosně letí vpřed a než se nadějeme, deset roků je za námi.


Přání do nového roku 2011

Ilustrační foto k článku: Přání do nového roku 2011

Vážení spoluobčané, před několika dny jsme se rozloučili s rokem 2010 a na prahu roku 2011 se ptáme jaký bude ten nový. Bude lepší, stejný nebo horší? To záleží hodně na nás, na každém jednotlivci, a to při vědomí , že je i hodně věcí které ovlivnit nedokážeme.