Archiv článků
   za měsíc únor 2020

Kategorie: zprávy z MěÚ  

 


Mateřské školy zveřejnily datum zápisu k předškolnímu vzdělávání

Ilustrační foto k článku: Mateřské školy zveřejnily datum zápisu k předškolnímu vzdělávání

Končí vám rodičovská dovolená, nastupujete do práce a chcete své dítě přihlásit do školky? Zbystřete! Žádosti o přijetí k předškolnímu vzdělávání budou všechny blanenské mateřské školy přijímat v úterý 5. května.


Podlesí čeká regenerace. Teplé počasí umožnilo začít s opravami chodníků už nyní.

Ilustrační foto k článku: Podlesí čeká regenerace. Teplé počasí umožnilo začít s opravami chodníků už nyní.

Díky mírné zimě letos mohly plánované opravy chodníků začít bez ohledu na to, že kalendář hlásí leden. Stavební práce probíhají na ulici Salmova, opravy ale začaly i na Podlesí, které by se po vzoru velkých sídlišť také mělo dočkat postupné regnerace. Největším projektem připraveným na tento rok je úprava chodníků na ulici Seifertova, v části od Sadové až po Komerční banku.


Senioři se mohou zdarma poradit s právničkou

Ilustrační foto k článku: Senioři se mohou zdarma poradit s právničkou

Městský klub důchodců nabízí seniorům bezplatné právní poradenství. První možnost využít tuto službu měli straší lidé z Blanska dnes, nabídka se ale během roku bude opakovat vždy jednou za měsíc, konzultace probíhají ve čtvrtek mezi 10. a 12. hodinou.


Výběrové řízení na funkci vedoucí oddělení vodního hospodářství, geologie, odpadů a ochrany ovzduší či referent životního prostředí

Město Blansko vyhlašuje výběrové řízení na funkci vedoucí oddělení vodního hospodářství, geologie, odpadů a ochrany ovzduší, případně na funkci referent životního prostředí na úseku vodního hospodářství v oddělení vodního hospodářství, geologie, odpadů a ochrany ovzduší v odboru životního prostředí MěÚ Blansko.


Obyvatel Blanska ubývá. Podle nejnovějších údajů ve městě trvale žije 20 320 lidí

Ilustrační foto k článku: Obyvatel Blanska ubývá. Podle nejnovějších údajů ve městě trvale žije 20 320 lidí

Téměř o dvě stě lidí méně než minulý rok se podle evidence hlásí k trvalému pobytu v Blansku. Alespoň pokud jde o občany české národnosti. Zatímco loni v lednu jich bylo podle statistik 19 930, letos se k trvalému pobytu na území města na začátku roku hlásí 19 731 lidí, z toho 9 512 mužů a 10 219 žen. Přes hranici dvaceti tisíc obyvatel se tak Blansko v posledních letech dostává jen díky cizincům, kteří zde mají trvalý pobyt.


Mrzí mě to, ale je to nevyhnutelné, říká lékař Vladimír Navrátil o transformaci lůžek nukleární medicíny v Blansku na rehabilitační lůžka

Ilustrační foto k článku: Mrzí mě to, ale je to nevyhnutelné, říká lékař Vladimír Navrátil o transformaci lůžek nukleární medicíny v Blansku na rehabilitační lůžka

Ročně je na lůžkovém oddělení nukleární medicíny blanenské nemocnice hospitalizováno kolem dvou stovek pacientů. Loni jich bylo přesně 214, většina z nich do Blanska přijíždí z okolních okresů, „domácích“ pacientů je jen minimum. Nová lůžka rehabilitace, na která by se měla stávající lůžka nukleární medicíny transformovat, ovšem místní využijí ve velkém.


Blansko rozšiřuje počet sociálních bytů a současně mění podmínky jejich přidělování

Ilustrační foto k článku: Blansko rozšiřuje počet sociálních bytů a současně mění podmínky jejich přidělování

Město Blansko reaguje na zvyšující se počet osob a rodin, které se dostávají do nepříznivé sociální situace spojené s bydlením. Proto z bytového fondu vyčlenilo další dva byty pro účely sociálního bydlení. O přidělení bytu mohou žádat nejen samoživitelé s dětmi, ale všechny osoby či rodiny, které se ocitly v bytové nouzi.


Verandu na Obůrce využijí místní jako společenské centrum. Čeká ji rekonstrukce

Ilustrační foto k článku: Verandu na Obůrce využijí místní jako společenské centrum. Čeká ji rekonstrukce

Vyhlášené výletiště Veranda v místní části Obůrka se stane společenským centrem. Město plánuje její rekonstrukci, o provoz se ale už nyní nově postarají místní. Rada města na konci ledna odsouhlasila, že objekt Verandy, respektive celý oplocený areál, bude v roce 2020 využívat občanská aktivita Obůrka pro pořádání kulturních, společenských a sportovních akcí.


Nejvyšší budova Blanska se promění na polyfunkční dům

Ilustrační foto k článku: Nejvyšší budova Blanska se promění na polyfunkční dům

Téměř sedmdesát nových bytů a 149 parkovacích míst, ale také prostory pro komerční využití nabídne polyfunkční dům Wanklovo náměstí. Jedenáctipodlažní stavba stojící v samém centru města, jejíž prodej v roce 2008 schválili blanenští zastupitelé, se zvýší o dvě patra a dočká se přestavby. Majitel nemovitosti, firma LL Holding, projekt dnes představil na mimořádné tiskové konferenci.


Město stanovilo podmínky pro výstavbu čtyř set nových bytů na Písečné. Po developerech chce, aby vybudovali třeba školku či lékárnu

Ilustrační foto k článku: Město stanovilo podmínky pro výstavbu čtyř set nových bytů na Písečné. Po developerech chce, aby vybudovali třeba školku či lékárnu

Podmínky, jež musejí splnit zájemci o výstavbu nových bytových domů na sídlišti Písečná, schválili na konci ledna blanenští radní. Developeři, kteří v lokalitě nad domem s pečovatelskou službou plánují v nejbližších letech vybudovat asi 350 až 450 bytů, mají zajistit, že spolu s byty se noví obyvatelé dočkají též například dostatečného množství parkovacích míst či objektů tzv. občanské vybavenosti. Město tím podmiňuje prodej pozemků pro výstavbu.


Blansko spouští mobilní rozhlas. Lidé se dozví o omezeních, mohou také jednoduše hlásit závady

Ilustrační foto k článku: Blansko spouští mobilní rozhlas. Lidé se dozví o omezeních, mohou také jednoduše hlásit závady

Novou komunikační platformu, která občanům zajistí lepší přehled o všem, co se ve městě děje, spouští ode dneška město Blansko. Platforma s názvem Mobilní rozhlas umožňuje rychle a efektivně informovat občany o důležitých událostech ve městě. Její používání je bezplatné.