Archiv článků
   v roce 2020

Kategorie: zprávy z MěÚ  

 


PF 2021

Ilustrační foto k článku: PF 2021

Vážení spoluobčané, právě končící rok 2020 byl pro všechny z nás rokem přelomovým, plným změn a nových výzev. Děkujeme vám, že jste nám pomohli koronavirová omezení v Blansku zvládnout v rámci možností bez zásadních problémů.


Pěší se dostanou k zastávce u hotelu Panorama bezpečněji, město kolem silnice vybudovalo nový chodník

Ilustrační foto k článku: Pěší se dostanou k zastávce u hotelu Panorama bezpečněji, město kolem silnice vybudovalo nový chodník

Cesta pro pěší podél hlavní silnice v Češkovicích je teď bezpečnější a pohodlnější. Chodci se k autobusové zastávce a k hotelu Panorama dostanou po novém chodníku, který navazuje na panelovou stezku vedoucí od rekreační oblasti Palava. Nové chodníky ale město letos vybudovalo i na dalších místech, například v Těchově nebo v ulici Křížkovského.


Město vybralo zhotovitele i provozovatele kavárny na Poduklí

Ilustrační foto k článku: Město vybralo zhotovitele i provozovatele kavárny na Poduklí

Prostor po zbouraném hotelu Dukla na centrálním náměstí Republiky doplní už za pár měsíců dlouho připravovaná kavárna. Výběrové řízení na zhotovitele vyhrála firma Cubespace. Město už má jasno i o tom, kdo bude kavárnu provozovat, radní vybrali nabídku firmy CoCo Cafe Company. Kavárna by měla zahájit provoz v červenci příštího roku.


Potrubí hráze opravili unikátní metodou

Ilustrační foto k článku: Potrubí hráze opravili unikátní metodou

Dělníci už dokončili práce na opravě havárie potrubí v hrázi vodní nádrže Palava. To netěsnilo a hrozilo narušení hráze. Specializovaná firma potrubí opravovala od pondělí. Využila při tom bezvýkopovou metodu pomocí pryskyřicového rukávce, ta je rychlejší a levnější než jiné způsoby opravy. Přehrada je kvůli opravám bez vody, opět napouštět se začne až po opravě uzávěru potrubí.


Na Zborovcích pokračuje třetí etapa regenerace veřejných prostranství

Ilustrační foto k článku: Na Zborovcích pokračuje třetí etapa regenerace veřejných prostranství

Konkrétní obrysy už nyní dostává nová podoba další části sídliště Zborovce. V pořadí třetí etapa regenerace veřejných prostranství skončí v létě příštího roku. Úpravy nyní probíhají na plochách mezi bytovými domy v ulici Kamnářská a Cihlářská, nový bude také centrální chodník vedoucí napříč sídlištěm z Okružní ulice i tamní autobusová zastávka. V plánu je i výsadba několika desítek stromů.


Ve dvoře školy TGM už stojí skelet nové jídelny a kuchyně

Ilustrační foto k článku: Ve dvoře školy TGM už stojí skelet nové jídelny a kuchyně

Práce v areálu Základní školy Tomáše Garrigua Masaryka v Rodkovského ulici jsou v plném proudu. Stavební firmě se i přes aktuálně platná omezení související s koronavirem daří pokračovat podle plánu. Na místě bývalých pozemků v areálu školy tak už stojí skelet nového objektu kuchyně a jídelny. Začínají také práce na stavbě spojovacího krčku, kterým budou školáci na obědy procházet z hlavní budovy. Pracuje se ale i v historické budově školy. Stavba jídelny s kuchyní by měla být dokončená v červenci příštího roku.


Vodní nádrž Palava čeká výlov, vypuštění a oprava

Ilustrační foto k článku: Vodní nádrž Palava čeká výlov, vypuštění a oprava

Vodní nádrž Palava I. na okraji Blanska se začala upouštět. Přehradu totiž v sobotu čeká výlov a následně úplné vypuštění. Vodu je nutné upustit kvůli opravě netěsnícího potrubí vedoucího přímo v hrázi nádrže. Díky tomu, že v nádrži nebude po dobu oprav voda, je možné vysprávku potrubí zajistit bezvýkopovou metodou.



Hledá se nájemce kavárny na Poduklí, zájemci se mohou hlásit do příštího pátku

Ilustrační foto k článku: Hledá se nájemce kavárny na Poduklí, zájemci se mohou hlásit do příštího pátku

Město udělalo další krok ke zprovoznění nové kavárny na Poduklí. Po výběrovém řízení na zhotovitele stavby, která bude stát v prostoru po zbouraném hotelu Dukla, teď hledá budoucího nájemce, který obstará provoz zařízení. Zájemci o pronájem kavárny mohou své nabídky posílat do příštího pátku.


Město vybralo projektanta přestavby lázní, novou podobu představí příští rok

Ilustrační foto k článku: Město vybralo projektanta přestavby lázní, novou podobu představí příští rok

Firmu, která navrhne podobu nových krytých lázní, nyní vybralo město. Na projektanta stavby, která má zcela nahradit chátrající budovu stávajících lázní, vypsalo výběrové řízení letos v červenci. Budova, která bez zásadní rekonstrukce funguje od roku 1976, je totiž na hranici životnosti.


Krajské volby se blíží. Pacienti s covid-19 si mohou vybrat, jak volit

Ilustrační foto k článku: Krajské volby se blíží. Pacienti s covid-19 si mohou vybrat, jak volit

V pátek 2. října se ve 14:00 hodin otevřou volební místnosti a lidé si budou moci zvolit nové členy Zastupitelstva Jihomoravského kraje. Až do sobotního odpoledne mohou vybírat z celkem 16 politických stran, hnutí a koalic. Pacienti s koronavirem budou moci své krajské zástupce volit už o dva dny dříve. Ve středu 30. září mohou volit z auta na speciálním drive-in stanovišti, v pátek a v sobotu pak do zvláštní přenosné volební schránky.


Město dorovnalo propady v příjmech ve výši 42 milionů korun. Zastupitelé schválili úpravu rozpočtu

Ilustrační foto k článku: Město dorovnalo propady v příjmech ve výši 42 milionů korun. Zastupitelé schválili úpravu rozpočtu

Zastupitelstvo na svém jednání posvětilo změny v původně schváleném rozpočtu města na rok 2020. Ty byly nutné kvůli výpadku příjmů způsobenému nouzovým stavem kvůli koronaviru. Propad v příjmech byl v červnu 24 milionů korun, do konce roku se očekává jeho navýšení až na 42 milionů korun. Město teď dohledalo rezervy, pomohla také kompenzace od státu.


Radní prodloužili termín pro podávání návrhů do participativního rozpočtu

Ilustrační foto k článku: Radní prodloužili termín pro podávání návrhů do participativního rozpočtu

Lidé budou mít delší čas na podávání návrhů do participativního rozpočtu Společně pro Blansko. Původní termín pro podání byl do pondělí 14. září. Rada města se shodla, že lhůtu ještě o více než 14 dnů prodlouží. Důvodem je to, že podstatná část doby, kdy bylo možné návrhy podávat, zasáhla do nouzového stavu, případně do doby dovolených. Nově mohou zájemci své návrhy, jak vylepšit město, odevzdávat až do středy 30. září.


Jednání zastupitelů bude poprvé online. Přenos i záznam budou k dispozici na YouTube

Ilustrační foto k článku: Jednání zastupitelů bude poprvé online. Přenos i záznam budou k dispozici na YouTube

Jednání blanenských zastupitelů budou moci zájemci poprvé sledovat v přímém přenosu na internetu. Premiérové online vysílání se uskuteční úterý v 8. září. Přímý přenos ze zasedání bude k dispozici na YouTube kanálu města. Co zastupitelstvo projednávalo, se zájemci dozvědí i zpětně. Na internetu bude umístěný také záznam z jednání.


Blanenské základní školy letos přivítají 1971 žáků. Prvnáčků je 202

Ilustrační foto k článku: Blanenské základní školy letos přivítají 1971 žáků. Prvnáčků je 202

Tři základní školy ze čtyř, které jsou v Blansku, v úterý zahájily nový školní rok. Žáky po prázdninách přivítaly vzdělávací zařízení v Dvorské, Erbenově a Salmově ulici a také v Dolní Lhotě. Nový školní rok zahájily také všechny blanenské mateřinky. Základní škola TGM v Rodkovského ulici začne vyučování kvůli stavbě nové jídelny o týden později, v úterý 8. září.


Rekonstrukce Dělnického domu spěje do finále. První akce se v něm koná příští týden

Ilustrační foto k článku: Rekonstrukce Dělnického domu spěje do finále. První akce se v něm koná příští týden

V Dělnickém domě finišují práce na další etapě odvlhčení budovy. Stavební firma dokončuje poslední úpravy interiérů, do konce týdne je naplánovaný závěrečný úklid. Během září se ještě bude pracovat vně objektu. Plánované akce v Dělnickém domě to ale neohrozí. První se uskuteční už příští týden.



Anketa: V zámeckému parku si lidé přejí více míst k odpočinku, záhony či menší pódium

Ilustrační foto k článku: Anketa: V zámeckému parku si lidé přejí více míst k odpočinku, záhony či menší pódium

Více laviček a odpočinkových zón, květinové záhony nebo například cesty v okolí zámeckého rybníčku by lidé nejvíce uvítali v zámeckém parku. Vyplývá to z ankety, kterou Blansko vyhlásilo přes mobilní rozhlas v souvislosti s plánovanou revitalizací parku. Město předalo podněty hlasujících krajinářskému architektovi, který je nyní zapracovává do studie zabývající se proměnou parku.



Máte nápad na vylepšení Blanska, které by zaplatilo město? Návrhy do participativního rozpočtu lze poslat do 14. září

Ilustrační foto k článku: Máte nápad na vylepšení Blanska, které by zaplatilo město? Návrhy do participativního rozpočtu lze poslat do 14. září

Poslední čtyři týdny zbývají lidem na podání projektů v rámci takzvaného participativního rozpočtu „Společně PRO Blansko“. V něm lze navrhnout drobnější úpravy či investice na pozemcích města. Na projekty město stejně jako minulý rok vyčlenilo 600 tisíc korun.


Seniory obchází podvodník, vydává se za zaměstnance města

Ilustrační foto k článku: Seniory obchází podvodník, vydává se za zaměstnance města

Klienti pečovatelské služby v Blansku by měli být obezřetní. V ulicích města se v těchto dnech opět pohybují podvodníci, kteří se představují jako zaměstnanci města a od seniorů se snaží vylákat peníze. Policie radí neotevírat cizím osobám a každý podobný případ ihned nahlásit na linku 156.


Mezi bytovkami na Zborovcích vznikne klidová zóna s posezením a atrakcemi pro děti

Ilustrační foto k článku: Mezi bytovkami na Zborovcích vznikne klidová zóna s posezením a atrakcemi pro děti

Dětské hřiště s trampolínami a parčík s posezením anebo nový centrální chodník mezi ulicemi Kamnářská a Okružní. To a další body obsahuje v pořadí už třetí etapa regenerace veřejných prostranství na sídlišti Zborovce, která právě začíná. Práce přijdou na 16 milionů korun a potrvají necelý rok.




Školní pozemky se mění na staveniště. Projekt za 80 milionů korun už odstartoval

Ilustrační foto k článku: Školní pozemky se mění na staveniště. Projekt za 80 milionů korun už odstartoval

Začala jedna z největších investičních akcí letošního roku. Bývalé pozemky pro pěstitelské práce a malé hřiště pro školní družinu za základní školou Tomáše Garrigue Masaryka na Rodkovského ulici se už mění na staveniště. Dělníci zde zahájili přípravné práce na přístavbě nové školní kuchyně a jídelny. Hotová bude za rok. Dvouletý projekt za 86 milionů korun poté počítá také s bouráním nevzhledné přístavby a stavbou nových šaten i hlavního vstupu.





Rekonstrukce rondelu u nádraží potrvá dva měsíce kvůli zrání betonu

Ilustrační foto k článku: Rekonstrukce rondelu u nádraží potrvá dva měsíce kvůli zrání betonu

Oprava kruhového objezdu u nádraží ve Svitavské ulici začne v úterý 7. července zhruba v osm hodin ráno. Stavební práce si vyžádají částečnou uzavírku křižovatky a doprava tak povede po objízdných trasách. Rekonstrukce na krajské silnici potrvá do konce srpna, a to kvůli dodržení technologických postupů. Na plynulost dopravy v ulicích bude dohlížet městská policie.


Rozpočet přijde o miliony, zásadní investice ale nezrušíme, říká starosta Jiří Crha

Ilustrační foto k článku: Rozpočet přijde o miliony, zásadní investice ale nezrušíme, říká starosta Jiří Crha

Jaký byl první půlrok roku 2020? A jak původní plány vedení města pozměnila karanténa a nouzový stav vyhlášené kvůli boji s onemocněním COVID-19? Změnily se nějak priority? Jaké dopady budou omezení ještě mít a co se v Blansku chystá přes prázdniny a v druhé polovině roku, poodhalí v předprázdninovém rozhovoru starosta Blanska Jiří Crha.


O prázdninách se bude opravovat okružní křižovatka u nádraží

Ilustrační foto k článku: O prázdninách se bude opravovat okružní křižovatka u nádraží

Kruhový objezd u autobusového nádraží ve Svitavské ulici čekají opravy. Rekonstrukce má začít v úterý 7. července a potrvá až do neděle 30. srpna 2020. Stavební firma tam bude provádět opravy kruhové křižovatky, které souvisí s reklamací původních prací na rekonstrukci průtahu městem. Práce si vyžádají částečnou uzavírku rondelu a také objížďky, místo ale po celou dobu prací zůstane průjezdné alespoň v jednom směru.


Pamlsky a konzervy ze sbírky dostali psi z městského útulku

Ilustrační foto k článku: Pamlsky a konzervy ze sbírky dostali psi z městského útulku

Zákazníci a zaměstnanci obchodního domu Billa v Blansku i letos podpořili městský útulek pro psy. V tradiční sbírce věnovali téměř tři desítky beden s krmivem a nejrůznějšími pamlsky. Výtěžek sbírky si převzala vedoucí útulku a zástupci města, které útulek pro psy provozuje.


Na náměstí Svobody se chodí po novém

Ilustrační foto k článku: Na náměstí Svobody se chodí po novém

Cesty pro pěší na náměstí Svobody mají nový povrch. Původní vrstvu ze stezek dělníci odstranili minulý týden, práce pak dokončili v pondělí. Úpravy na 180 metrech chodníků přišly na zhruba 220 tisíc korun.


Poplatky musí nově platit i poskytovatelé sdíleného ubytování

Ilustrační foto k článku: Poplatky musí nově platit i poskytovatelé sdíleného ubytování

V souvislosti se začátkem letní turistické sezony město Blansko upozorňuje na vyhlášku o místním poplatku z pobytu č. 10/2019. Ta od 1. ledna 2020 zavedla nový poplatek, který nahradil dřívější poplatek za lázeňský a rekreační pobyt a poplatek z ubytování. Důležitou novinkou je také to, že poplatek z pobytu se týká nově i provozovatelů sdíleného ubytování.



Poplatek ze psů je nutné uhradit do konce srpna, poplatek za odpad do konce září

Ilustrační foto k článku: Poplatek ze psů je nutné uhradit do konce srpna, poplatek za odpad do konce září

Obyvatelé města budou letos platit poplatky ze psů a za odpad v pozdějších termínech, než byli dosud zvyklí. Posunutí splatnosti bylo jedním z opatření města proti šíření koronaviru. Zastupitelé už schválili novely příslušných vyhlášek. Poplatek ze psů je nutné uhradit do konce srpna, za odpad do konce září.



Prodejci často porušují zákaz podomního prodeje. Hrozí jim pokuty

Ilustrační foto k článku: Prodejci často porušují zákaz podomního prodeje. Hrozí jim pokuty

V poslední době se v Blansku opět množí případy, kdy podomní prodejci především energií obcházejí byty a pod různými zástěrkami se snaží zejména starší občany přinutit k podpisu smluv o změně dodavatele energií. Postih ve správním řízení nyní hrozí například prodejcům, kteří takto v březnu nabízeli energetické poradenství. Podomní prodej je v Blansku už od roku 2013 zakázaný nařízením Rady města Blansko.



Projekt na přestavbu bývalé hasičky bude o milion levnější

Ilustrační foto k článku: Projekt na přestavbu bývalé hasičky bude o milion levnější

Blansko už ví, kdo zpracuje projekt na přestavbu budovy bývalé hasičky v předzámčí. Město vybralo v opakovaném výběrovém řízení firmu D2C Projekt group. Porazila dalších deset uchazečů. Původně se ke zpracování projektu přihlásily pouze dvě firmy a cena byla o milion vyšší. Nyní projekt na čtyřicetimilionovou přestavbu přijde na 860 tisíc korun.


Cesta v Lovětíně je už vydlážděná a nově ji také lemuje zábradlí

Ilustrační foto k článku: Cesta v Lovětíně je už vydlážděná a nově ji také lemuje zábradlí

V Lovětíně skončila rekonstrukce stezky pro pěší. Původně nezpevněný úsek cesty vedoucí od nemocnice do ulice Horní Palava dostal nové dláždění. Jako poslední část stavby řemeslníci na konci minulého týdne kolem stezky upevnili kovové zábradlí. Hojně využívaná spojnice se tak stala schůdnější a bezpečnější.



Většina mateřských škol v Blansku bude mít o prázdninách otevřeno déle než jiné roky

Ilustrační foto k článku: Většina mateřských škol v Blansku bude mít o prázdninách otevřeno déle než jiné roky

Mateřské školy v Blansku zveřejnily termíny svého prázdninového provozu. Osm mateřinek bude mít v červenci a srpnu otevřeno pět týdnů, dvě školy, ZŠ a MŠ Dvorská 26 a MŠ Těchov, budou otevřené tři týdny. Mateřské školy kvůli omezení šíření koronaviru nebudou o prázdninách přijímat k docházce děti z jiných zařízení.


Školy se připravují na návrat dětí, město je vybaví ochrannými pomůckami za 400 tisíc korun

Ilustrační foto k článku: Školy se připravují na návrat dětí, město je vybaví ochrannými pomůckami za 400 tisíc korun

Dezinfekce, stojany s bezdotykovými dávkovači i jednorázové roušky či bezdotykové teploměry teď město rozváží do jednotlivých základních a mateřských škol v Blansku. Zařízení se připravují na návrat dětí, ty nastoupí v pondělí 25. května. Zatímco v mateřinkách se do třídy vrátí většina dětí pracujících rodičů, do školních lavic nastoupí jen žáci 1. stupně. Doplní tak deváťáky, kteří kvůli přípravě na přijímací řízení nastoupili už minulý týden.


Mateřské školy obnoví provoz 25. května. Některé jen částečně

Ilustrační foto k článku: Mateřské školy obnoví provoz 25. května. Některé jen částečně

Od pondělí 25. května se mohou vrátit do tříd děti navštěvující blanenské mateřské školy. Tři školky se otevřou pro všechny zapsané děti – ZŠ a MŠ Dvorská 26, dolnolhotské pracoviště ZŠ a MŠ Salmova a také mateřská škola na Těchově. Ostatní čtyři mateřinky obnoví provoz jen částečně, z kapacitních důvodů totiž nabídnou hlídání dětí pouze pracujícím rodičům. Školkovné se od půlky března neplatí, znovu vybírat se začne až od června.



Město Blansko omladilo webové stránky

Ilustrační foto k článku: Město Blansko omladilo webové stránky

Jednodušší, vzdušnější, přehlednější a čitelnější. Tak lze charakterizovat nový web města Blanska, který funguje od neděle 10. května.


Město převzalo parkoviště a most u Salmova mlýna

Ilustrační foto k článku: Město převzalo parkoviště a most u Salmova mlýna

Parkoviště u Salmova mlýna už opustili dělníci i stavební technika. Vedení města plochu ve středu převzalo od zhotovitele. Stavba ale ještě není zkolaudovaná. Po domluvě s firmou ji ale lidé mohou užívat v rámci takzvaného režimu „Procházíte a projíždíte stavbou“, na ploše tak bude možné odstavit vozidla a vstupovat na ni.


Podchod pod tratí zbuduje Správa železnic. Město hledá zhotovitele studie

Ilustrační foto k článku: Podchod pod tratí zbuduje Správa železnic. Město hledá zhotovitele studie

Přípravy na přemostění přes železniční koridor a vybudování spojnice mezi dvěma částmi Blanska, které trať rozděluje, pokračují. Vedení města se nyní dohodlo na dalším postupu se zástupci Správy železnic (SŽ). Ta by měla vypsat výběrové řízení a bezbariérový podchod pod tratí sama vybudovat.


Děti ze školky v Dvorské ulici mají nové dopravní hřiště, opravovalo se i na Těchově

Ilustrační foto k článku: Děti ze školky v Dvorské ulici mají nové dopravní hřiště, opravovalo se i na Těchově

Děti do nich kvůli mimořádným opatřením vlády zatím nechodí, i tak je ale v některých školách ve městě rušno. Část mateřských škol totiž karanténu využila k rekonstrukcím. Mateřinka v Těchově má například nový plot, školka Dvorská 96 zase proměnila část zahrady na malé dopravní hřiště pro děti. Oba projekty si vybraly samy ředitelky mateřských škol.


Město Blansko vyhlašuje výběrové řízení na funkci referent životního prostředí

Výběrové řízení na funkci referent životního prostředí na úseku vodního hospodářství v oddělení vodního hospodářství, geologie, odpadů a ochrany ovzduší odboru životního prostředí MěÚ Blansko vyhlašuje město Blansko. Přihlášky lze podávat do 20. května 2020.


Město rozšířilo dětské hřiště v Bezručově ulici, nové prvky jsou i na Podlesí

Ilustrační foto k článku: Město rozšířilo dětské hřiště v Bezručově ulici, nové prvky jsou i na Podlesí

Na ploše mezi bytovými domy u kruhového objezdu v Bezručově ulici v pondělí přibyly nové herní prvky pro děti. Město je tam nechalo instalovat z podnětu obyvatel, kteří projekt minulý rok přihlásili do participativního rozpočtu Společně PRO Blansko. Další projekty mohou lidé hlásit už nyní, město spustilo druhý ročník participativního rozpočtu.


Ve městě začaly opravy výtluků po zimě, práce potrvají do června

Ilustrační foto k článku: Ve městě začaly opravy výtluků po zimě, práce potrvají do června

Pracovníci firmy začali po zimě opravovat rozbité místní komunikace v Blansku. Na lokální vysprávky výtluků město uvolní několik milionů korun. Dělníci budou povrch vozovek v ulicích rekonstruovat několik příštích týdnů a po etapách.


Květnové zápisy do mateřských škol potrvají sedm dnů a budou bezkontaktní

Ilustrační foto k článku: Květnové zápisy do mateřských škol potrvají sedm dnů a budou bezkontaktní

Zápisy dětí do mateřských škol v Blansku pro školní rok 2020/2021 se uskuteční od úterý 5. května do pondělí 11. května. Letos proběhnou výhradně bezkontaktní formou. Žádosti k přijetí dětí do mateřinek tak budou rodiče posílat elektronicky nebo poštou, vyplněný formulář mohou také vhodit přímo do schránky školy.


Farmářské trhy se obnoví 30. dubna

Ilustrační foto k článku: Farmářské trhy se obnoví 30. dubna

Ve čtvrtek 30. dubna se na náměstí Republiky opět vrátí farmářské trhy. Počet stánkařů bude omezený, aby jejich rozmístění umožňovalo dostatečné rozestupy kupujících čekajících ve frontě.


Na Olešné se staví nové hřiště s umělým povrchem

Ilustrační foto k článku: Na Olešné se staví nové hřiště s umělým povrchem

Obyvatelé další místní části Blanska dostanou do užívání nové multifunkční hřiště. Po Klepačově a Dolní Lhotě se sportoviště s umělým povrchem letos dočkají lidé na Olešné.


Městský úřad od pondělí 20. dubna rozšíří úřední hodiny

Ilustrační foto k článku: Městský úřad od pondělí 20. dubna rozšíří úřední hodiny

Na základě mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví bude Městský úřad Blansko s účinností od pondělí 20. dubna 2020 pro veřejnost v provozu v úředních hodinách platících před vyhlášením nouzového stavu.


Na parkovišti za Salmovým mlýnem se po přerušení opět pracuje

Ilustrační foto k článku: Na parkovišti za Salmovým mlýnem se po přerušení opět pracuje

Za Salmovým mlýnem finišuje stavba nového parkoviště. Na plochu se po nucené přestávce vrátili pracovníci stavební firmy. K dokončení projektu zbývají poslední parkové úpravy a především pokládka finálního asfaltového povrchu. Hotovo má být zhruba za tři týdny.


Cesta přes Lovětín bude schůdnější. Poslední úsek zpevní kostky

Ilustrační foto k článku: Cesta přes Lovětín bude schůdnější. Poslední úsek zpevní kostky

Cesta pro pěší od nemocnice směrem do rekreační oblasti Palava nebo na sídliště Zborovce bude schůdnější a bezpečnější. Poslední část stezky v lokalitě Lovětín, která je zatím nezpevněná, čeká rekonstrukce. Práce na ní právě začaly, potrvají asi měsíc. Pro pěší je nyní cesta uzavřena.


Město Blansko vyhlašuje výběrové řízení na funkci referent životního prostředí

Výběrové řízení na funkci referent životního prostředí na úseku vodního hospodářství v oddělení vodního hospodářství, geologie, odpadů a ochrany ovzduší odboru životního prostředí MěÚ Blansko vyhlašuje město Blansko. Přihlášky lze podávat do 20. dubna 2020.


Zápisy do prvních tříd se prodlouží na týden. Budou ale bez dětí

Ilustrační foto k článku: Zápisy do prvních tříd se prodlouží na týden. Budou ale bez dětí

Zápisy dětí do prvních tříd se v Blansku uskuteční od 7. do 13 dubna, poprvé ale pouze bezkontaktně. Původně se měly konat 7. dubna, nebo v náhradním termínu o den později, a probíhat měly prezenční formu, kdy rodiče své děti vodí k zápisu přímo do škol. Nyní kvůli mimořádným opatřením vlády stačí žádost o přijetí ke školní výuce poslat elektronicky, poštou nebo formulář vhodit do schránky školy.


Veřejné toalety jsou ode dneška opět v provozu

Ilustrační foto k článku: Veřejné toalety jsou ode dneška opět v provozu

Veřejné toalety, které v centru města provozuje společnost Služby Blansko, se ode dneška znovu otevřely obyvatelům a návštěvníkům města. Blansko tak zareagovalo na podněty veřejnosti i prodloužení karanténních opatření vládou.


Ve středu začne svoz bioodpadu. V místních částech bude jen v plastových pytlech. Velkoobjemové kontejnery zatím nebudou

Ilustrační foto k článku: Ve středu začne svoz bioodpadu. V místních částech bude jen v plastových pytlech. Velkoobjemové kontejnery zatím nebudou

Nouzový stav a karanténní opatření vlády se odrazí i na svozu biologicky rozložitelného odpadu a přistavení velkoobjemových kontejnerů. Zatímco bioodpad firma začne svážet pozítří, tj. ve středu 1. dubna, termín přistavení kontejnerů na odložení nábytku a dalších objemných věcí se odkládá. V místních částech Blanska se navíc bioodpad zatím nebude svážet v hnědých popelnicích, v celém městě zůstane zachovaný dosavadní systém pytlového svozu.


U obchodní akademie na Písečné teď mohou parkovat také obyvatelé okolních domů

Ilustrační foto k článku: U obchodní akademie na Písečné teď mohou parkovat také obyvatelé okolních domů

Obyvatelé sídliště Písečná mohou nově parkovat svá vozidla na ploše u budovy obchodní akademie. Dosud byl na parkoviště vjezd povolený pouze pro auta zaměstnanců a studentů školy. Ode dneška, tedy čtvrtka 26. března, mohou parkoviště v ulici Nad Čertovkou využivat i obyvatelé okolních bytových domů.


Pokládka zemního kabelového vedení elektřiny uzavře část Horní Palavy

Část ulice Horní Palava se na několik týdnů uzavře pro auta i pro chodce. Omezení se týká krátkého úseku mezi základní školou Salmova a garážemi. Důvodem jsou stavební práce při pokládce zemního kabelového vedení elektřiny.


Školáci z Blanska se teď učí doma

Ilustrační foto k článku: Školáci z Blanska se teď učí doma

Ve středu 11. března se z rozhodnutí vlády uzavřely všechny školy. Žáci a studenti se tak vzdělávají v domácím prostředí. Všechny čtyři základní školy v Blansku pro své žačky a žáky připravily výukový program na dálku.


Lidé si mohou požádat o pomoc dobrovolníků i úřadu

Ilustrační foto k článku: Lidé si mohou požádat o pomoc dobrovolníků i úřadu

Blanenští skauti ve spolupráci s městským odborem sociálních věcí zveřejnili plakát, který informuje o prevenci i o pomoci dobrovolníků. Zájemci najdou více na webu www.pomahameblansku.cz. Dobrovolníci a pracovníci odboru jsou schopni lidem pomoci s nákupy a nejnutnějšími osobními pochůzkami. S registrací pomohou i pracovníci knihovny na telefonním čísle 777 485 565.


Obyvatelé místních částí si vyzvedli popelnice na bioodpad

Ilustrační foto k článku: Obyvatelé místních částí si vyzvedli popelnice na bioodpad

Kontejnery na biologický odpad začalo lidem žijícím v místích částech rozdávat město Blansko. Plastové nádoby o objemu 240 litrů si v sobotu 14. března mohli zdarma vyzvednout obyvatelé Lažánek, Olešné, Hořic, Horní a Dolní Lhoty, Obůrky, Češkovic, Klepačova a Těchova. Druhá část distribuce se zatím kvůli vyhlášení nouzového stavu odkládá a neurčito.


Poradna pro rodinu ruší osobní konzultace, pomáhat bude hlavně telefonicky

Ilustrační foto k článku: Poradna pro rodinu ruší osobní konzultace, pomáhat bude hlavně telefonicky

V souladu s nařízením Vlády ČR o omezení volného pohybu osob přijalo město Blansko následující opatření. V Poradně pro rodinu se ruší osobní konzultace v období od 16. 3. 2020 do 24. 3. 2020. Provozní doba zůstává beze změny. Osobní kontakt bude po tuto dobu nahrazen kontaktem písemným, elektronickým či telefonickým. Viz dále.


Městský úřad se v pondělí 16. 3. zavře, úředníci budou na telefonu či e-mailu

S ohledem na usnesení vlády č. 217 ze dne 15. března o přijetí krizového opatření se v pondělí 16. března 2020 ruší osobní kontaktní úřední styk s veřejností ve všech budovách Městského úřadu Blansko. Úřední hodiny zůstávají beze změny, osobní kontakt ale bude nahrazený písemným, elektronickým či telefonickým kontaktem.


Vláda omezila volný pohyb osob

Vláda zakázala s účinností od půlnoci z neděle na pondělí 16. března až do úterý 24. března do 6:00 hodin kvůli dalšímu šíření nového typu koronaviru volný pohyb lidí po České republice. Zákaz volného pohybu se nevztahuje na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, lidé mohou chodit na nákupy potravin i do zdravotnických zařízení.  O konkrétních dopadech v Blansku vás budeme informovat v průběhu pondělí.


Seznam blanenských restaurací, které rozváží a vydávají jídlo

Nové nařízení vlády uzavřelo od sobotího rána blanenské obchody s výjimkou lékáren, obchodů s potravinami, drogerií, novinových stánků či prodejen krmiv pro zvířata, hostům se ale uzavřely také restaurace. Jídlo v nich zákazníci nemohou konzumovat. Přinášíme vám seznam blanenských restaurací, které plánují rozvoz jídla nebo prodej „z okénka“ do menu boxů. Seznam pravidelně aktualizujeme. Blanenská informační kancelář bude ráda za každý další tip.


Vláda zpřísnila mimořádná opatření. Uzavřela velké obchody i restaurace

Krizové opatření vyhlásila dnes ráno vláda. Zamezit chce dalšímu šíření koronaviru. Na 10 dní, tedy do 24. 3. 2020, uzavřela velké obchody (s výjimkou maloobchodů s potravinami, lékáren a dalších přímo vyjmenovaných provozoven) i restaurace. Závodní stravování zůstává v provozu. O tom, jaké dopady bude mít nařízení v Blansku a které provozovny se v pondělí otevřou, vás budeme informovat, starosta Jiří Crha svolal Bezpečnostní radu města Blanska.


Vláda vyhlásila nouzový stav. Od pátku zavřou sportoviště a restaurace budou otevřené jen přes den

Vláda vyhlásila na území České republiky kvůli koronaviru nouzový stav, který platí od čtvrtka 12. března od 14 hodin. S účinností od pátku 13. března od 6 hodin ráno se ruší veškeré kulturní, sportovní, náboženské a další akce nad 30 osob. Od pátku se budou také v čase mezi 20:00 a 6:00 zavírat provozovny stravovacích služeb.


Vláda rozhodla o uzavření škol a zákazu akcí nad sto lidí

Od středy 11. března budou z rozhodnutí vlády uzavřené všechny základní, střední i vysoké školy až do odvolání. Mateřské školy fungují zatím bez omezení. Vláda také s účinností ode dneška, tedy úterý 10. března od 18 hodin, zakázala kulturní, sportovní a náboženské akce s účastí nad 100 osob.


Rekonstrukci vedlejších ulic na Starém Blansku doprovodí uzavírky silnic

Ilustrační foto k článku: Rekonstrukci vedlejších ulic na Starém Blansku doprovodí uzavírky silnic

Výstavba plynovodu a následná rekonstrukce vozovky  přechodně omezí dopravu na ulicích Hořická a Pod Strání. Práce začnou druhý týden v březnu ve slepých ulicích vedoucích k rodinným domům na Starém Blansku, průjezd městem směrem na Brno a Olešnou se tedy nenaruší, uzavírky se dotknou pouze obyvatel zdejších ulic. Za pár týdnů na ně naváže rekonstrukce ulice Brněnská.


Pozvánka na zasedání zastupitelstva města

Zastupitelé města Blanska se sejdou na svém 7. zasedání. Uskuteční se v úterý 10. března od 15:30 hod ve velké zasedací místnosti v budově městského úřadu na náměstí Republiky. Jednání zastupitelstva města je přístupné veřejnosti.


Mateřské školy zveřejnily datum zápisu k předškolnímu vzdělávání

Ilustrační foto k článku: Mateřské školy zveřejnily datum zápisu k předškolnímu vzdělávání

Končí vám rodičovská dovolená, nastupujete do práce a chcete své dítě přihlásit do školky? Zbystřete! Žádosti o přijetí k předškolnímu vzdělávání budou všechny blanenské mateřské školy přijímat v úterý 5. května.


Podlesí čeká regenerace. Teplé počasí umožnilo začít s opravami chodníků už nyní.

Ilustrační foto k článku: Podlesí čeká regenerace. Teplé počasí umožnilo začít s opravami chodníků už nyní.

Díky mírné zimě letos mohly plánované opravy chodníků začít bez ohledu na to, že kalendář hlásí leden. Stavební práce probíhají na ulici Salmova, opravy ale začaly i na Podlesí, které by se po vzoru velkých sídlišť také mělo dočkat postupné regnerace. Největším projektem připraveným na tento rok je úprava chodníků na ulici Seifertova, v části od Sadové až po Komerční banku.


Senioři se mohou zdarma poradit s právničkou

Ilustrační foto k článku: Senioři se mohou zdarma poradit s právničkou

Městský klub důchodců nabízí seniorům bezplatné právní poradenství. První možnost využít tuto službu měli straší lidé z Blanska dnes, nabídka se ale během roku bude opakovat vždy jednou za měsíc, konzultace probíhají ve čtvrtek mezi 10. a 12. hodinou.


Výběrové řízení na funkci vedoucí oddělení vodního hospodářství, geologie, odpadů a ochrany ovzduší či referent životního prostředí

Město Blansko vyhlašuje výběrové řízení na funkci vedoucí oddělení vodního hospodářství, geologie, odpadů a ochrany ovzduší, případně na funkci referent životního prostředí na úseku vodního hospodářství v oddělení vodního hospodářství, geologie, odpadů a ochrany ovzduší v odboru životního prostředí MěÚ Blansko.


Obyvatel Blanska ubývá. Podle nejnovějších údajů ve městě trvale žije 20 320 lidí

Ilustrační foto k článku: Obyvatel Blanska ubývá. Podle nejnovějších údajů ve městě trvale žije 20 320 lidí

Téměř o dvě stě lidí méně než minulý rok se podle evidence hlásí k trvalému pobytu v Blansku. Alespoň pokud jde o občany české národnosti. Zatímco loni v lednu jich bylo podle statistik 19 930, letos se k trvalému pobytu na území města na začátku roku hlásí 19 731 lidí, z toho 9 512 mužů a 10 219 žen. Přes hranici dvaceti tisíc obyvatel se tak Blansko v posledních letech dostává jen díky cizincům, kteří zde mají trvalý pobyt.


Mrzí mě to, ale je to nevyhnutelné, říká lékař Vladimír Navrátil o transformaci lůžek nukleární medicíny v Blansku na rehabilitační lůžka

Ilustrační foto k článku: Mrzí mě to, ale je to nevyhnutelné, říká lékař Vladimír Navrátil o transformaci lůžek nukleární medicíny v Blansku na rehabilitační lůžka

Ročně je na lůžkovém oddělení nukleární medicíny blanenské nemocnice hospitalizováno kolem dvou stovek pacientů. Loni jich bylo přesně 214, většina z nich do Blanska přijíždí z okolních okresů, „domácích“ pacientů je jen minimum. Nová lůžka rehabilitace, na která by se měla stávající lůžka nukleární medicíny transformovat, ovšem místní využijí ve velkém.


Blansko rozšiřuje počet sociálních bytů a současně mění podmínky jejich přidělování

Ilustrační foto k článku: Blansko rozšiřuje počet sociálních bytů a současně mění podmínky jejich přidělování

Město Blansko reaguje na zvyšující se počet osob a rodin, které se dostávají do nepříznivé sociální situace spojené s bydlením. Proto z bytového fondu vyčlenilo další dva byty pro účely sociálního bydlení. O přidělení bytu mohou žádat nejen samoživitelé s dětmi, ale všechny osoby či rodiny, které se ocitly v bytové nouzi.


Verandu na Obůrce využijí místní jako společenské centrum. Čeká ji rekonstrukce

Ilustrační foto k článku: Verandu na Obůrce využijí místní jako společenské centrum. Čeká ji rekonstrukce

Vyhlášené výletiště Veranda v místní části Obůrka se stane společenským centrem. Město plánuje její rekonstrukci, o provoz se ale už nyní nově postarají místní. Rada města na konci ledna odsouhlasila, že objekt Verandy, respektive celý oplocený areál, bude v roce 2020 využívat občanská aktivita Obůrka pro pořádání kulturních, společenských a sportovních akcí.


Nejvyšší budova Blanska se promění na polyfunkční dům

Ilustrační foto k článku: Nejvyšší budova Blanska se promění na polyfunkční dům

Téměř sedmdesát nových bytů a 149 parkovacích míst, ale také prostory pro komerční využití nabídne polyfunkční dům Wanklovo náměstí. Jedenáctipodlažní stavba stojící v samém centru města, jejíž prodej v roce 2008 schválili blanenští zastupitelé, se zvýší o dvě patra a dočká se přestavby. Majitel nemovitosti, firma LL Holding, projekt dnes představil na mimořádné tiskové konferenci.


Město stanovilo podmínky pro výstavbu čtyř set nových bytů na Písečné. Po developerech chce, aby vybudovali třeba školku či lékárnu

Ilustrační foto k článku: Město stanovilo podmínky pro výstavbu čtyř set nových bytů na Písečné. Po developerech chce, aby vybudovali třeba školku či lékárnu

Podmínky, jež musejí splnit zájemci o výstavbu nových bytových domů na sídlišti Písečná, schválili na konci ledna blanenští radní. Developeři, kteří v lokalitě nad domem s pečovatelskou službou plánují v nejbližších letech vybudovat asi 350 až 450 bytů, mají zajistit, že spolu s byty se noví obyvatelé dočkají též například dostatečného množství parkovacích míst či objektů tzv. občanské vybavenosti. Město tím podmiňuje prodej pozemků pro výstavbu.


Blansko spouští mobilní rozhlas. Lidé se dozví o omezeních, mohou také jednoduše hlásit závady

Ilustrační foto k článku: Blansko spouští mobilní rozhlas. Lidé se dozví o omezeních, mohou také jednoduše hlásit závady

Novou komunikační platformu, která občanům zajistí lepší přehled o všem, co se ve městě děje, spouští ode dneška město Blansko. Platforma s názvem Mobilní rozhlas umožňuje rychle a efektivně informovat občany o důležitých událostech ve městě. Její používání je bezplatné.


Výběrové řízení na funkci referent životního prostředí

Město Blansko vyhlašuje výběrové řízení na funkci referent životního prostředí na úseku odpadového hospodářství v oddělení vodního hospodářství, geologie, odpadů a ochrany ovzduší odboru životního prostředí MěÚ Blansko.


Informace pro zájemce o dotace v oblasti zahraničních styků

Odbor kanceláře tajemníka oznamuje všem zájemcům o spolupráci s našimi partnerskými městy v Itálii, Polsku, na Slovensku a v Rakousku, že na základě dotačního programu Podpora zahraničních styků pro rok 2020, který schválila rada města, lze již od 25. 1. 2020 podávat žádosti o dotace z městského rozpočtu na činnost v oblasti zahraničních styků na tento rok.


Nominujte blanenské osobnosti na Cenu města za rok 2019

Ilustrační foto k článku: Nominujte blanenské osobnosti na Cenu města za rok 2019

Blanenští občané nyní mohou navrhovat osobnosti na udělení Ceny města Blanska, a to hned v šesti kategoriích. Pokud znáte osobnost, která si ocenění zaslouží, neváhejte vyplnit nominační list a do 12. února jej odevzdat na městském úřadě. Nejvhodnější kandidáty pak vyberou blanenští zastupitelé na svém březnovém zasedání.