Archiv článků
   za měsíc říjen 2023

Kategorie: ostatní  

 


V nemocnici naučí rozpoznat mozkovou mrtvici, ročně postihne 30 tisíc Čechů

Ilustrační foto k článku: V nemocnici naučí rozpoznat mozkovou mrtvici, ročně postihne 30 tisíc Čechů

Je druhou nejčastější příčinou úmrtí v České republice. Pokud ale příznaky cévní mozkové příhody (CMP) včas rozpoznáte a ihned přivoláte záchrannou službu, šance na uzdravení jsou vysoké. Připomenout to chce i Nemocnice Blansko, která se zapojí do osvětové kampaně „Čas je mozek“. Na středu 1. listopadu 2023 od 10:00 do 13:00 hodin připravila infostánek ve vestibulu, kde na zájemce čeká jednoduchý test i bližší informace k tomuto onemocnění.


Senior centrum nabídne Odlehčovací službu pro pečující

Ilustrační foto k článku: Senior centrum nabídne Odlehčovací službu pro pečující

Novou pobytovou službu bude od nového roku nabízet Senior centrum Blansko, p. o. Pomoci má lidem, kteří v domácím prostředí pečují o své blízké vyžadující stálou péči, tedy o takzvaně závislé členy domácnosti. Odlehčovací služba umožní pečujícím odpočinek i čas na vyřízení osobních záležitostí.


Blansko hostilo mistrovství v go

Ilustrační foto k článku: Blansko hostilo mistrovství v go

Na přelomu září a října se v Blansku konalo mistrovství republiky v go (MR). Jde o starobylou strategickou deskovou hru, která nejdéle vzdorovala počítačům a v posledních letech sehrála významnou roli v rozvoji umělé inteligence. Osm finalistů z předchozích kvalifikací se sjelo do Blanska historicky podruhé, neboť první MR se zde konalo před osmi lety.


Veletrh středních škol žákům nabízí informace o studiu i praktické ukázky

Ilustrační foto k článku: Veletrh středních škol žákům nabízí informace o studiu i praktické ukázky

Inspiraci při výběru střední školy mohou ve čtvrtek 12. října žáci devátých tříd najít v blanenském Dělnickém domě. Koná se tam totiž Veletrh středních škol, na kterém své studijní obory představuje všech jedenáct škol z regionu a dvě školy z Brna, které nabízejí studium hendikepovaným žákům. Akce potrvá do 17:00 hodin a je přístupná také rodičům žáků.


Výtěžek Koláče pro hospic poslouží na nákup přístrojů pro nemocné

Ilustrační foto k článku: Výtěžek Koláče pro hospic poslouží na nákup přístrojů pro nemocné

Ve středu 4. října se koná tradiční charitní osvětová akce a sbírka Koláč pro hospic. Na stáncích Mobilního hospice sv. Martina v Blansku, v Boskovicích, v Kunštátě a v Letovicích mohou lidé přispět na domácí hospicovou péči a odnést si za to chutný koláč. Příspěvky poslouží na obnovu přístrojů, které pomáhají těžce nemocným pacientům. V Blansku budou stánky s koláči na Rožmitálově ulici a ve vestibulu nemocnice.