Archiv článků
   za měsíc říjen 2023

Kategorie: zprávy z MěÚ  

 


Teplo Blansko zveřejnilo cenu na rok 2024

Ilustrační foto k článku: Teplo Blansko zveřejnilo cenu na rok 2024

Společnost Teplo Blansko zveřejnila cenu za dodávky tepla na příští rok. Odběratelé napojení na soustavu Centrálního zásobování teplem (CZT) zaplatí v roce 2024 částku 1098,39 Kč za 1 GJ. Informaci o tom vzali na vědomí blanenští radní na svém úterním jednání, kde je informoval jednatel společnosti Vlastimil Vaníček.


Lidé na blanenském hřbitově dnes uctili Památku zesnulých

Ilustrační foto k článku: Lidé na blanenském hřbitově dnes uctili Památku zesnulých

Veřejnost, zástupci města i dvou blanenských církví se sešli poslední říjnovou neděli na blanenském hřbitově při Pietní vzpomínce za zesnulé občany. Za doprovodu Dechové hudby Blansko starosta Jiří Crha a místostarostka Lenka Dražilová položili věnec k soše Anděla smrti, sváteční slova pronesli také faráři Martin Kopecký a Jaroslav Čupr.


Vzpomínkový akt připomněl Den vzniku samostatného československého státu

Ilustrační foto k článku: Vzpomínkový akt připomněl Den vzniku samostatného československého státu

Blansko si v sobotu 28. října připomnělo Den vzniku samostatného československého státu. Představitelé města i veřejnost se sešli na vzpomínkovém aktu na náměstí Svobody. 105 let od vzniku republiky uctili položením věnce k památníku obětem I. světové války. Čestnou stráž u památníku drželi blanenští skauti.


Teplo Blansko chystá setkání s odběrateli

Ilustrační foto k článku: Teplo Blansko chystá setkání s odběrateli

Městem založená společnost TEPLO BLANSKO se dál připravuje na převzetí soustavy Centrálního zásobování teplem (CZT). Od současného provozovatele ji převezme od 1. ledna 2024.


Poznej svého strážníka. Lidé se mohou obracet na konkrétní městské policisty

Ilustrační foto k článku: Poznej svého strážníka. Lidé se mohou obracet na konkrétní městské policisty

Víte, že městské policie má území města Blanska rozděleno do šesti okrsků a každý z nich mají na starosti konkrétní strážníci? U problémů, které se týkají konkrétní lokality, se tak můžete obrátit o radu a pomoc přímo na „svého“ strážníka městské policie, který má detailní znalost daného území.


Obyvatelé Klepačova a Lažánek se setkali s vedením města

Ilustrační foto k článku: Obyvatelé Klepačova a Lažánek se setkali s vedením města

Na setkání s občany Klepačova a Lažánek se vypravili zástupci vedení Blanska. Přijali pozvání představitelů občanských aktivů, aby místní informovali o zrealizovaných i připravovaných investičních akcích ve městě i o záležitostech týkajících se přímo jejich místních částí. Prostor byl také na diskuzi s vedením města.


Začaly práce na odvlhčení sportovní haly Mlýnská

Ilustrační foto k článku: Začaly práce na odvlhčení sportovní haly Mlýnská

Na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka pokračuje postupná rekonstrukce sportovní haly Mlýnská. Minulý rok se opravovala střecha objektu, letos se rekonstrukce dočkala část šaten, nejnověji začaly také práce na odvlhčení budovy. Práce by měly být dokončeny v průběhu února příštího roku.  Omezení provozu hlavní tělocvičny se nepředpokládá.


Radní se zabývali výstavbou nového krytého bazénu, projednali také individuální dotace

Ilustrační foto k článku: Radní se zabývali výstavbou nového krytého bazénu, projednali také individuální dotace

Přinášíme vybrané informace z 23. schůze Rady města Blanska, která se konala v úterý 17. října 2023. Radní na svém druhém říjnovém setkání mimo jiné po jednání s administrátorem veřejných zakázek a externí projektovou manažerkou schválili dokumenty nezbytné pro výstavbu nových lázní. Celkově projednali téměř dvě desítky bodů.


Střecha zimního stadionu má nový nátěr

Ilustrační foto k článku: Střecha zimního stadionu má nový nátěr

Střecha zimního stadionu na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka dostala nový nátěr. Ten původní po zhruba dvacet letech již vykazoval známky degradace. Nový nátěr alkyduretanovou barvou prodlouží životnost plechové střechy, zvolený světlešedý odstín navíc zlepší její tepelné vlastnosti.


Město podpoří školáky ze sociálně slabších rodin a zdravotně postižené

Ilustrační foto k článku: Město podpoří školáky ze sociálně slabších rodin a zdravotně postižené

Rodiče, kteří se ocitli v mimořádně tíživé situaci, mohou požádat město o finanční příspěvek, díky kterému svým dětem umožní lepší začlenění do kolektivu. Město z rozpočtu vyčlenilo 150 tisíc korun, peníze mají pomoci rodičům ve svízelné finanční situaci například s placením nákladů na školní akce nebo také speciální zdravotní pomůcky, které nejsou hrazené pojišťovnou.


Vedení města poděkovalo organizátorům Mistrovství Evropy v baseballu

Ilustrační foto k článku: Vedení města poděkovalo organizátorům Mistrovství Evropy v baseballu

Oficiální poděkování z úst vedení Blanska si na společném setkání na radnici vyslechli zástupci realizačního týmu Olympie Blansko, kteří se podíleli při přípravě Eurobaseballu 2023. Devítičlenný tým si v zasedací místnosti převzal drobné dárky z rukou starosty a obou místostarostů. Malou pozornost město poslalo také více než čtyřem desítkám dobrovolníků, kteří na baseballovém stadionu Strawberry Field na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka pomáhali organizačně zvládnout třídenní maraton soubojů nejlepších evropských týmů.


Další chodníky ve městě čeká oprava

Ilustrační foto k článku: Další chodníky ve městě čeká oprava

V ulicích Blanska pokračují opravy chodníků. V současnosti dělníci vyměňují původní dlažbu za zámkovou v ulici Dvorská. Hotové už jsou od pozdního jara, kdy práce začaly, chodníky například v ulicích Žižkova či Leoše Janáčka i drobnější opravy na dalších místech. Opravy dalších úseků se ještě chystají. Dohromady město letos do vysprávky dlážděných cest pro pěší investuje přes pět milionů korun.


Radní schválili pořadník žadatelů o byty i spolupráci s potravinovou bankou

Ilustrační foto k článku: Radní schválili pořadník žadatelů o byty i spolupráci s potravinovou bankou

Přinášíme vybrané informace z 22. schůze Rady města Blanska, která se konala v úterý 3. října 2023. Radní na svém prvním říjnovém setkání schválili Memorandum o spolupráci s potravinovou bankou i Pořadník žadatelů o pronájem bytu. Podpořili také Burzu středních škol. Celkem projedali více než dvě desítky bodů.


Blíží se uzávěrka letošního participativního rozpočtu

Ilustrační foto k článku: Blíží se uzávěrka letošního participativního rozpočtu

Už jen dva týdny zbývají na podávání námětů na projekt do letošního ročníku participativního rozpočtu Společně PRO Blansko 2023. Své návrhy, jak by bylo možné vylepšit veřejná prostranství ve městě, mohou zájemci posílat do 16. října do 18:00 hodin. O vítězi 5. ročníku Společně PRO Blansko se bude hlasovat v listopadu.