Archiv článků
   za měsíc září 2020

Kategorie: zprávy z MěÚ  

 


Krajské volby se blíží. Pacienti s covid-19 si mohou vybrat, jak volit

Ilustrační foto k článku: Krajské volby se blíží. Pacienti s covid-19 si mohou vybrat, jak volit

V pátek 2. října se ve 14:00 hodin otevřou volební místnosti a lidé si budou moci zvolit nové členy Zastupitelstva Jihomoravského kraje. Až do sobotního odpoledne mohou vybírat z celkem 16 politických stran, hnutí a koalic. Pacienti s koronavirem budou moci své krajské zástupce volit už o dva dny dříve. Ve středu 30. září mohou volit z auta na speciálním drive-in stanovišti, v pátek a v sobotu pak do zvláštní přenosné volební schránky.


Město dorovnalo propady v příjmech ve výši 42 milionů korun. Zastupitelé schválili úpravu rozpočtu

Ilustrační foto k článku: Město dorovnalo propady v příjmech ve výši 42 milionů korun. Zastupitelé schválili úpravu rozpočtu

Zastupitelstvo na svém jednání posvětilo změny v původně schváleném rozpočtu města na rok 2020. Ty byly nutné kvůli výpadku příjmů způsobenému nouzovým stavem kvůli koronaviru. Propad v příjmech byl v červnu 24 milionů korun, do konce roku se očekává jeho navýšení až na 42 milionů korun. Město teď dohledalo rezervy, pomohla také kompenzace od státu.


Radní prodloužili termín pro podávání návrhů do participativního rozpočtu

Ilustrační foto k článku: Radní prodloužili termín pro podávání návrhů do participativního rozpočtu

Lidé budou mít delší čas na podávání návrhů do participativního rozpočtu Společně pro Blansko. Původní termín pro podání byl do pondělí 14. září. Rada města se shodla, že lhůtu ještě o více než 14 dnů prodlouží. Důvodem je to, že podstatná část doby, kdy bylo možné návrhy podávat, zasáhla do nouzového stavu, případně do doby dovolených. Nově mohou zájemci své návrhy, jak vylepšit město, odevzdávat až do středy 30. září.


Jednání zastupitelů bude poprvé online. Přenos i záznam budou k dispozici na YouTube

Ilustrační foto k článku: Jednání zastupitelů bude poprvé online. Přenos i záznam budou k dispozici na YouTube

Jednání blanenských zastupitelů budou moci zájemci poprvé sledovat v přímém přenosu na internetu. Premiérové online vysílání se uskuteční úterý v 8. září. Přímý přenos ze zasedání bude k dispozici na YouTube kanálu města. Co zastupitelstvo projednávalo, se zájemci dozvědí i zpětně. Na internetu bude umístěný také záznam z jednání.


Blanenské základní školy letos přivítají 1971 žáků. Prvnáčků je 202

Ilustrační foto k článku: Blanenské základní školy letos přivítají 1971 žáků. Prvnáčků je 202

Tři základní školy ze čtyř, které jsou v Blansku, v úterý zahájily nový školní rok. Žáky po prázdninách přivítaly vzdělávací zařízení v Dvorské, Erbenově a Salmově ulici a také v Dolní Lhotě. Nový školní rok zahájily také všechny blanenské mateřinky. Základní škola TGM v Rodkovského ulici začne vyučování kvůli stavbě nové jídelny o týden později, v úterý 8. září.