Archiv článků
   za měsíc duben 2024

Kategorie: zprávy z MěÚ  

 


Ve Dvorské ulici se už překládá vodovod, město opraví i komunikaci

Ilustrační foto k článku: Ve Dvorské ulici se už překládá vodovod, město opraví i komunikaci

V části Dvorské ulice začaly stavební práce na přeložce vodovodu. Stavba, která potrvá do konce června, dočasně omezí pohyb chodců a vozidel v lokalitě. Na přeložku vodovodu pak o prázdninách naváže rekonstrukce povrchu komunikace ve Dvorské ulici v části od křižovatky pod základní školou po autobusovou zastávku Blansko Sever. Město nyní hledá zhotovitele.


Na Zborovcích začaly opravy výtluků, práce se postupně přesunou do celého města

Ilustrační foto k článku: Na Zborovcích začaly opravy výtluků, práce se postupně přesunou do celého města

V ulicích Blanska začaly opravy výtluků. Práce na místních komunikacích pracovníci firmy zahájili na sídlišti Zborovce. V následujících týdnech se přesunou přes centrum města až na sídliště Písečná. Výtluky se budou opravovat také v místních částech. Řidiči by tak při jízdě v následujících týdnech měli dbát zvýšené opatrnosti a respektovat dopravní značení.


V květnu se mění systém zpoplatněného parkování v Blansku

Ilustrační foto k článku: V květnu se mění systém zpoplatněného parkování v Blansku

Připomínáme, že se od května mění systém zpoplatněného parkování v Blansku. Ve městě přibudou místa, kde bude stání vozidel zpoplatněno, nový bude také ceník parkovného. Současně ale bude zvýhodněno krátkodobé parkování v centru města, první půlhodina bude zdarma. Ve středu Blanska se také o hodinu zkrátí doba, po kterou budou parkoviště v pracovních dnech zpoplatněná.


Město hledá firmu na opravu běžecké dráhy i zázemí pro fotbalisty

Ilustrační foto k článku: Město hledá firmu na opravu běžecké dráhy i zázemí pro fotbalisty

Přinášíme vybrané informace z 36. schůze Rady města Blanska, která se konala v úterý 23. dubna 2024. Radní na svém druhém dubnovém zasedání projednali zhruba tři desítky bodů. Schválili například vypsání výběrových řízení na projekty města nebo výběr nového jednatele Technických služeb Blansko, projednali také rozpočtová opatření a další témata.


Blansko slavnostně přivítalo nové občánky

Ilustrační foto k článku: Blansko slavnostně přivítalo nové občánky

Obřadní síň blanenské radnice se o víkendu opět zaplnila kojenci a batolaty a jejich rodiči. Tradiční ceremonie v budově na náměstí Svobody, při kterém zástupci města slavnostně vítají nové občánky do života, se zúčastnily více než dvě desítky dětí. Jejich jména už jsou zapsaná do kroniky občanů města Blanska.


Městské základní školy v novém školním roce otevřou dvanáct prvních tříd

Ilustrační foto k článku: Městské základní školy v novém školním roce otevřou dvanáct prvních tříd

Do lavic v prvních třídách ve čtveřici základních škol zřizovaných městem Blanskem by mělo v příštím školním roce usednout 242 dětí, což je zhruba stejný počet jako ve školním roce 2023/2024. Nezmění se ani počet prvních tříd. Městské základní školy jich otevřou dvanáct. Vyplývá to z výsledků letošních zápisů, které se konaly na začátku dubna. Zápisy do mateřských škol jsou připraveny na 6. května.


Město zavádí nový systém parkování

Ilustrační foto k článku: Město zavádí nový systém parkování

Blansko mění systém placeného parkování. Ve městě přibudou místa, kde bude stání vozidel zpoplatněno, nový bude také ceník parkovného. Současně ale bude zvýhodněno krátkodobé parkování v centru města, první půlhodina bude zdarma. Nový systém schválila dopravní komise, nařízení o placeném stání silničních motorových vozidel na místních komunikacích ve vymezených oblastech města Blansko pak schválila rada města. Změny posvětil také stavební úřad. Změny v parkování začnou platit 1. května 2024. Práce na změně dopravního značení firma zahájí od pátku 19. dubna.


Dělnický dům dostane novou vzduchotechniku, elektroinstalaci a dokončí se odvlhčení

Ilustrační foto k článku: Dělnický dům dostane novou vzduchotechniku, elektroinstalaci a dokončí se odvlhčení

Dělnický dům letos čekají další úpravy a rekonstrukce. Budova dostane novou vzduchotechniku,  pokračovat bude výměna elektroinstalace a strukturované kabeláže a dokončí se odvlhčení objektu. Práce na odvlhčení započnou na konci dubna, ostatní práce pak v červnu, a vše skončí v srpnu. Náklady se dohromady předpokládají ve výši necelých 17 milionů korun bez DPH.


Radní schválili výběrová řízení i vypsání dotací na zahraniční styky

Ilustrační foto k článku: Radní schválili výběrová řízení i vypsání dotací na zahraniční styky

Přinášíme vybrané informace z 35. schůze Rady města Blanska, která se konala v úterý 9. dubna 2024. Radní na svém prvním dubnovém zasedání projednali na čtyři desítky bodů. Schválili podmínky pro výběr zhotovitele hned několika investičních akcí města – například v souvislosti s budováním nových učeben na ZŠ Salmova, opravou silnice v Dvorské ulici, novým osvětlením zimního stadionu nebo čištění kanalizace. Rada schválila také vypsání dotací v oblasti zahraničních vztahů nebo pořadí žadatelů o pronájem bytu.


Město připravuje projekt na přestavbu budovy ve Sladkovského ulici

Ilustrační foto k článku: Město připravuje projekt na přestavbu budovy ve Sladkovského ulici

Nové zázemí pro dětské skupiny by mělo vzniknout v budově někdejší mateřské školy ve Sladkovského ulici. V objektu, který dočasně slouží jako nouzové ubytování pro ženy a děti uprchlé před válkou na Ukrajině, se plánuje přestavba. Město nyní připravuje žádost o dotaci, pokud uspěje, stavební práce by mohly začít ještě letos.



V Blansku pokračují opravy chodníků

Ilustrační foto k článku: V Blansku pokračují opravy chodníků

Nezvykle brzy letos v Blansku začaly práce na opravách chodníků. Teplé počasí umožnilo zahájit opravy chodníku okolo bytového domu v ulici Dvorská 38 už v únoru. Momentálně se opravuje chodník v Chelčického ulici a v plánu jsou další.