Archiv článků
   v roce 2020

Kategorie: cestovní ruch  

 



Krmivo pro zvířata máme z luk v Moravském krasu, říká farmářka

Ilustrační foto k článku: Krmivo pro zvířata máme z luk v Moravském krasu, říká farmářka

Kdyby se počty výrobků, které nesou označení Moravský kras regionální produkt, přepočítávaly na počet obyvatel obce, na první příčce by se zřejmě umístil Karolín. Do této místní části Rájce-Jestřebí se v našem seriálu podíváme již podruhé. Po kozích sýrech z farmy Amálka si tentokrát představíme produkty, které pocházejí z farmy rodiny Škvařilových.


Vítání svatého Martina v Blansku je certifikovaným zážitkem z Moravského krasu

Ilustrační foto k článku: Vítání svatého Martina v Blansku je certifikovaným zážitkem z Moravského krasu

V našem seriálu, který se věnuje držitelům značky Moravský kras regionální produkt, jsme se zatím věnovali hmatatelným výrobkům, ať už potravinářským, textilním nebo drogistickým. Logo s modrou kapkou ale mohou získat i věci nehmotné, jako jsou služby a zážitky. V tomto díle seriálu proto představíme akci Vítání svatého Martina v Blansku, která je v kategorii zážitků certifikovaná značkou Moravský kras regionální produkt.


V Otinovsi zpracovávají mléko z Moravského krasu, sýr Niva se tam vyrábí od roku 1963

Ilustrační foto k článku: V Otinovsi zpracovávají mléko z Moravského krasu, sýr Niva se tam vyrábí od roku 1963

Další díl našeho seriálu, ve kterém představujeme držitele chráněného označení Moravský kras regionální produkt, se tentokrát podívá za hranice okresu i Jihomoravského kraje. Cílem bude Otinoves, která leží na Prostějovsku v Olomouckém kraji. S regionem je ale pevně svázaná. Leží v turistickém regionu Moravský kras a tamní mlékárna pro své proslulé plísňové sýry Niva používá typickou značku s modrou kapkou.


Jedovnický kapr dorůstá na přirozené stravě, výlov Olšovce se plánuje na začátek listopadu

Ilustrační foto k článku: Jedovnický kapr dorůstá na přirozené stravě, výlov Olšovce se plánuje na začátek listopadu

Výlov rybníka Olšovec v Jedovnicích patří mezi nejoblíbenější a nejnavštěvovanější akce v regionu. V kalendáři má své místo vždy třetí víkend v říjnu. Prostor kolem rybníka v sobotu a v neděli obsadí desítky stánků s rozličným zbožím a rybími i jinými pokrmy. Přímo na hrázi si pak návštěvníci mohou koupit to nejcennější, co Olšovec každoročně vydá – Jedovnického kapra, který nese chráněné označení Moravský kras regionální produkt.


Tip na výlet: Srdcem Moravského krasu, ze Skalního mlýna k Macoše a Punkevním jeskyním

Ilustrační foto k článku: Tip na výlet: Srdcem Moravského krasu, ze Skalního mlýna k Macoše a Punkevním jeskyním

Dnešním výletem ukončujeme naši letošní sérii turistických článků. Kam jinam se tedy vypravit, než do míst, která jsou tím turisticky nejvýznamnějším, co náš region nabízí. Projdeme část naučné stezky, podíváme se k Punkevním jeskyním a pohlédneme do hlubin propasti Macocha. Trasa měří devět kilometrů a zvládnete ji za tři hodiny.


Svatební koláče ve Sloupu pečou podle sto let starého receptu

Ilustrační foto k článku: Svatební koláče ve Sloupu pečou podle sto let starého receptu

Jedním z prvních výrobců, který získal značku Moravský regionální produkt, byla společnost Zemspol Sloup. Certifikát s typickou modrou kapkou firma obdržela pro své pečivo. Pekárnu proslavily především svatební koláče a vánočky. Stejně jako malou firemní prodejnu ji najdete v přízemí správní budovy Zemspolu v centru Sloupu.



Včelaření se u Henkových dědí z otce na syna. Jejich med nese označení Moravský kras regionální produkt

Ilustrační foto k článku: Včelaření se u Henkových dědí z otce na syna. Jejich med nese označení Moravský kras regionální produkt

„Kdo čaj s medem ráno pije, nestoná a dlouho žije.“ Tak přesně takové motto si vybral včelař Ondřej Henek z Blanska pro svou prezentaci na webu, který představuje certifikované regionální výrobky z celé České republiky. Označení Moravský kras regionální produkt nese jeho Med z Drahanské vrchoviny. A právě jemu se bude věnovat další dál našeho seriálu.


Pamětní hrníčky zdobí historické motivy města

Ilustrační foto k článku: Pamětní hrníčky zdobí historické motivy města

U příležitosti městské sousedské slavnosti Zažít Blansko jinak byl v informační kanceláři Blanka zahájen prodej nových suvenýrů. Ve spolupráci s blanenským galeristou Pavlem Svobodou vznikne série dvanácti hrníčků s motivy z historie města. Na historických pohlednicích jsou zobrazeny hlavní pamětihodnosti města, jako je radnice, kostel sv. Martina, zámek nebo kino, ale také několik celkových pohledů na město z různých období.



Tip na výlet: Za trojím osvěžením okolo Rudice

Ilustrační foto k článku: Tip na výlet: Za trojím osvěžením okolo Rudice

Naším dnešním cílem je poznání okolí geografického středu Moravského krasu, hornické obce Rudice. Na celkem 6,5 km dlouhé cestě vás bude čekat trojí osvěžení, stín bukových lesů a zajímavé krasové jevy. Doporučujeme výletníkům, aby si na cestu přibalili mapu či navigaci, část trasy totiž vede po turisticky neznačené stezce.


Crhákovi z Bořitova pěstují výhradně české odrůdy česneku

Ilustrační foto k článku: Crhákovi z Bořitova pěstují výhradně české odrůdy česneku

Crhákovi hospodaří na polích v okolí Bořitova od roku 1991. Rodinná farma se zaměřuje na produkci zeleniny. Lidem se zřejmě vybaví brambory, zelí, cibule nebo česnek od Crháků. A také blanenský Crhákovic krámek, kde jsou k dostání nejen regionální potraviny. Samotná zelenina z Bořitova nese označení Moravský kras regionální produkt a další díl našeho seriálu se bude věnovat právě jí.


Tip na výlet: K prameni Punkvy. Na cestě turisté uvidí také meteorologický radar

Ilustrační foto k článku: Tip na výlet: K prameni Punkvy. Na cestě turisté uvidí také meteorologický radar

Dnes vás čeká okružní desetikilometrová trasa po žluté turistické značce okolím obce Suchý. Jejím hlavním turistickým cílem je pramen říčky, která se podílela na vzniku  nejkrásnějších podzemních jevů Moravského krasu. Trasu bez problémů zvládnete za tři hodiny.


S Krasíkem za poklady i zážitky. Děti si o prázdninách užijí nové trasy

Ilustrační foto k článku: S Krasíkem za poklady i zážitky. Děti si o prázdninách užijí nové trasy

Celkem dvanáct dobrodružných tras plných úkolů a hledání pokladů letos čeká místní i návštěvníky Moravského krasu, kteří se vydají do Pohádkového království šneka Krasíka. S pohádkovou postavičkou kouzelného šnečka mohou především děti plnit zajímavé a zábavné úkoly. A čeká na ně odměna.


Tip na výlet: Josefovským údolím

Ilustrační foto k článku: Tip na výlet: Josefovským údolím

Při dnešním výletu si užijete ticha a klidu adamovských lesů, pokocháte se poezií a dalekým výhledem, prozkoumáte jeskyni a navštívíte lesní bar! Na tento výlet počítejte s jedním dopolednem či odpolednem, trasa měří cca 10 kilometrů a včetně zastávek ji zvládnete zhruba za čtyři hodiny.


Zjara naše včely létají na javory do Pustého žlebu, říká včelař René Švancara z Veselice

Ilustrační foto k článku: Zjara naše včely létají na javory do Pustého žlebu, říká včelař René Švancara z Veselice

Další díl seriálu, ve kterém postupně představujeme některé držitele značky Moravský kras regionální produkt, se bude věnovat včelím produktům z Veselice. V rodinném domku v centru obce je vyrábí včelař René Švancara se svou ženou Janou. „Značku Moravský kras regionální produkt mají naše včelí produkty, kterými jsou med, svíčky a mezistěny,“ upřesňuje hned na začátek René Švancara.



Základem je na rodinné farmě Amálka kozí a ovčí mléko

Ilustrační foto k článku: Základem je na rodinné farmě Amálka kozí a ovčí mléko

Kozí a ovčí sýry z rodinné farmy Amálka v Karolíně zřejmě nejsou pro obyvatele a návštěvníky Blanska neznámé. Stánek s jejími produkty pravidelně najdou na farmářských trzích na náměstí Republiky a k dostání jsou také v Crhákovic krámku u železničního nádraží nebo ve Vinotéce a sýrárně u Brázdů na náměstí Svobody.



Město rozdělí další dotace na akce v zahraničních partnerských městech

Ilustrační foto k článku: Město rozdělí další dotace na akce v zahraničních partnerských městech

Odbor kancelář tajemníka oznamuje všem zájemcům o spolupráci s blanenskými partnerskými městy v Itálii, Polsku, na Slovensku a v Rakousku, že druhý termín pro podání žádostí o dotace na činnost v oblasti zahraničních styků začíná 22. června 2020. Jedná se o náhradní termín pro podávání žádostí, původní termín plánovaný na měsíc duben se neuskutečnil z důvodu pandemie nemoci COVID-19.


Punkevní pstruh je jedinečný díky životu v krasové vodě

Ilustrační foto k článku: Punkevní pstruh je jedinečný díky životu v krasové vodě

K Moravskému krasu kromě propasti Macocha nebo jeskyní už několik desetiletí paří také Punkevní pstruh. Rybu, která se vyznačuje specifickými vlastnostmi, najdete na jídelních lístcích restaurací nejen v regionu ale především v Rybářství Skalní mlýn. Právě tam náš seriál o držitelích značky Moravský kras regionální produkt zamíří v tomto díle.


Tipy na výlety: Za rozhlednami Blanenska

Ilustrační foto k článku: Tipy na výlety: Za rozhlednami Blanenska

Na webu města a ve Zpravodaji budeme pravidelně přinášet tipy na zajímavé výlety do okolní přírody Moravského krasu. Zejména v této době, kdy jsou stále zatím zavřené památky a obvyklé turistické cíle, je poznávání blízkého okolí vhodným způsobem, jak provozovat „turistiku v době koronavirové".


Veselá marmeláda se vyrábí výhradně ručně a z ovoce z Moravského krasu

Ilustrační foto k článku: Veselá marmeláda se vyrábí výhradně ručně a z ovoce z Moravského krasu

Na konci Žďáru u silnice na Rájec-Jestřebí stojí na první pohled nenápadný rodinný domek. Pokud kolem něj procházíte v čase sklizně ovoce, při dobrém větru můžete z jeho oken cítit vůni čerstvě vařené marmelády, džemů nebo sirupů. V domku totiž vznikají výrobky, které mají na etiketě napsáno Veselá marmeláda, a nesou také značku Moravský kras – regionální produkt


POZOR ZRUŠENO! Přijďte zahájit turistickou sezonu a vytvořit nový rekord!

Ilustrační foto k článku: POZOR ZRUŠENO! Přijďte zahájit turistickou sezonu a vytvořit nový rekord!

Nazujte pevné boty, vytáhněte turistické hole a vydejte se s námi na turistický pochod do Černé Hory! V neděli 5. dubna 2020 na nádvoří pivovaru již počtrnácté společně zahájíme turistickou sezonu v Moravském krasu a okolí. Celým odpolednem bude provázet populární brněnský herec Zdeněk Junák.


Mydlidědek vás zavede do světa vůní a bublinek

Ilustrační foto k článku: Mydlidědek vás zavede do světa vůní a bublinek

Nejen krásnou přírodu a turistické zajímavosti nabízí Blansko a jeho okolí. Najdou se zde i lidé s dobrými nápady, odvahou, vytrvalostí a šikovnýma rukama. A nemusíme chodit ani příliš daleko, stačí vyrazit do části Blanska Lažánky a vkročit do modrého stavení s nápisem „Mydlidědek“ na štítě. Zdejší výrobky patří mezi ty, které získaly ocenění „MORAVSKÝ KRAS regionální produkt“.


Blansko představuje novinky pro turisty na Regiontouru

Ilustrační foto k článku: Blansko představuje novinky pro turisty na Regiontouru

Nové propagační materiály a krátké turistické spoty dnes město Blansko představilo na veletrhu cestovního ruchu Regiontour 2020. Ten potrvá na brněnském výstavišti až do neděle.