Archiv článků
   v roce 2023

Kategorie: tiskové zprávy  

 


Zastupitelé schválili rozpočet na rok 2024, strategický plán i komunitní plán sociálních služeb

Ilustrační foto k článku: Zastupitelé schválili rozpočet na rok 2024, strategický plán i komunitní plán sociálních služeb

Hned několik klíčových dokumentů schválili na svém prosincovém jednání blanenští zastupitelé. V úterý 19. prosince 2023 se v zasedací místnosti městského úřadu sešlo všech 25 zvolených zastupitelů. Na svém posledním jednání v letošním roce odsouhlasili rozpočet města na příští rok, komunitní plán sociálních služeb na další tři roky i strategický plán města do roku 2033. Na programu více než čtyřhodinového jednání byly celkem tři desítky bodů.


Vítězem participativního rozpočtu je park v Salmově ulici

Ilustrační foto k článku: Vítězem participativního rozpočtu je park v Salmově ulici

Známe vítěze letošního ročníku participativního rozpočtu Společně PRO Blansko. V konkurenci dalších sedmnácti projektů, o kterých letos obyvatelé Blanska hlasovali, uspěl projekt, který počítá s vybudováním nového parku v Salmové ulici. Navrhovatelka Lenka Součková chce prostor se vzrostlými stromy doplnit o altán, lavičky nebo herní prvky, aby se park stal atraktivním místem zejména pro ty, kteří žijí v okolí.


Na náměstí Republiky dorazil vánoční strom. Přijďte se podívat na jeho rozsvícení

Ilustrační foto k článku: Na náměstí Republiky dorazil vánoční strom. Přijďte se podívat na jeho rozsvícení

Loučila se s ní celá rodina, desetimetrovou okrasnou jedli ojíněnou, která zdobí centrální náměstí v Blansku, totiž rodina Konečných z Olomučan vypěstovala doma na zahradě od malého stromečku. V pondělí 20. listopadu putoval košatý strom na náměstí Republiky. Až do ledna tam bude strom dělat radost všem, kteří do centra města přijdou načerpat vánoční atmosféru.


Město hledá zhotovitele krytého bazénu

Ilustrační foto k článku: Město hledá zhotovitele krytého bazénu

Do další fáze postoupila příprava stavby nového krytého bazénu v Blansku na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka. Město nyní vypsalo výběrové řízení a hledá zhotovitele této zakázky. Zájemci mohou podat přihlášku do výběrového řízení do 1. prosince 2023 do 10:00 hodin.


V participativním rozpočtu Společně PRO Blansko budou lidé vybírat z 18 projektů

Ilustrační foto k článku: V participativním rozpočtu Společně PRO Blansko budou lidé vybírat z 18 projektů

Z rekordního počtu námětů na vylepšení veřejného prostranství si letos budou moci vybírat obyvatelé města, kteří se zapojí do hlasování v 5. ročníku Společně PRO Blansko. O přízeň místních se bude ucházet celkem 18 projektů. Hlasování je naplánováno v termínu 1. až 21. listopadu. O vítězi bude jasno 5. prosince.


Město otevřelo zmodernizovaný sportovní stadion v Mlýnské ulici

Ilustrační foto k článku: Město otevřelo zmodernizovaný sportovní stadion v Mlýnské ulici

Největší investiční akce Blanska pro letošní rok už je dokončená. Vedení města spolu se zástupci sportovních klubů i zhotovitele v pondělí 16. října odpoledne slavnostně otevřelo zmodernizovaný atletický a fotbalový stadion v Mlýnské ulici. Práce, které trvaly téměř pět měsíců, si vyžádaly investici ve výši 21 milionů korun. Blansko díky tomu má nejnovější a nejmodernější atletický stadion v Jihomoravském kraji na sever od Brna. Denně jej využívají atleti a fotbalisté ale také sportující veřejnost.


Blansko navštívil prezident Petr Pavel s manželkou Evou Pavlovou

Ilustrační foto k článku: Blansko navštívil prezident Petr Pavel s manželkou Evou Pavlovou

Namísto školních výletů a turistů zaplnili v úterý 26. září odpoledne okolí Domu přírody Moravského krasu starostové. Ještě před nimi ale členové Útvaru pro ochranu prezidenta České republiky. Místo turistického vláčku totiž krátce po čtvrté hodině zastavila poblíž dřevěného mostku přes ponornou říčku Punkvu prezidentská kolona. Prezident České republiky Petr Pavel společně s manželkou Evou Pavlovou navštívili během své dvoudenní návštěvy Jihomoravského kraje také Blansko a Moravský kras. A setkání s více než třemi desítkami starostů obcí na Blanensku bylo jedním z bodů jejich programu.


Blansko navštíví prezident České republiky Petr Pavel s manželkou

Ilustrační foto k článku: Blansko navštíví prezident České republiky Petr Pavel s manželkou

Setkání se starosty z regionu ale také veřejnou debatu s občany v blanenském kině má na programu prezident České republiky Petr Pavel. Na jižní Moravu přijede hlava státu i s manželkou Evou Pavlovou už příští týden. Přímo do Blanska zavítá prezidentský pár v úterý 26. září.EDIT: Rezervace míst na besedu s prezidentem ČR Petrem Pavlem bude možná od úterý 19. září od 9:00 hodin.


Zastropení potoka Palava je dokončeno. Park je opět průchozí

Ilustrační foto k článku: Zastropení potoka Palava je dokončeno. Park je opět průchozí

Stavební práce v parku v ulici Svatopluka Čecha skončily. Město dokončilo nové zastropení potoka Palava v místech, kde se vlévá do řeky Svitavy. To původní bylo v havarijním stavu. Práce, které přišly na 7,4 milionu korun, uzavřely od poloviny dubna průchod z parku do Rožmitálovy ulice i průjezd ulicí Svatopluka Čecha.


Bosá stezka a slackline. Město dokončuje dva projekty z loňského participativního rozpočtu

Ilustrační foto k článku: Bosá stezka a slackline. Město dokončuje dva projekty z loňského participativního rozpočtu

Bosou stezku na nábřeží řeky Svitavy i slackline u basebalového stadionu si budou moci již brzy vyzkoušet obyvatelé i návštěvníci Blanska. Město totiž již zahájilo realizaci dvou projektů participativního rozpočtu Společně PRO Blansko 2022. Třetí projekt – odpočinkové místo před knihovnou – se dokončí na podzim. Zhmotní se tak nápady obyvatel, které se sešly v loňském ročníku participativního rozpočtu. Připravený je už letošní ročník. Lidé mohou posílat své projekty do 16. října 2023.


Budova Zámku 3 je opravená, město dokončilo další etapu revitalizace předzámčí

Ilustrační foto k článku: Budova Zámku 3 je opravená, město dokončilo další etapu revitalizace předzámčí

Město dokončilo opravy další části předzámčí, které je součástí zámeckého areálu. Rekonstrukce se dočkala budova Zámek 3, která nyní svým vzhledem ladí s okolními objekty. Opravený objekt bude využívat Muzeum Blanenska spolu se Základní uměleckou školou (ZUŠ) Blansko. Přímo v budově blanenského zámku se tím v druhém patře uvolní prostory pro expozice, kam by se v budoucnu mohli podívat návštěvníci.


Stavbu přemostění na Staré Blansko zachycuje časosběrné video

Ilustrační foto k článku: Stavbu přemostění na Staré Blansko zachycuje časosběrné video

Blansko má od letošního roku novou dominantu – most spojující centrální část města se Starým Blanskem. To bylo dosud napojeno pomocí jediné komunikace křižující železniční koridor. Nové přemostění nad řekou Svitavou i tratí umožňuje spojení nezávislé na provozu na železnici. Jeho stavbu po celou dobu od července 2021 do konce letošního května snímala kamera. Podívejte se na videa, která zachycují vše od předání staveniště po ukončení prací, včetně unikátního výsuvu ocelové konstrukce nad železniční trať a řeku Svitavu.


Regenerace vnitrobloku Poříčí – druhá etapa odstartovala

Ilustrační foto k článku: Regenerace vnitrobloku Poříčí – druhá etapa odstartovala

Město zahájilo druhou etapu regenerace vnitrobloku mezi bytovými domy v ulici Poříčí. Modernizace, která přijde na téměř osm milionů korun, se dočkají chodníky ale také parkovací stání, zeleň či veřejné osvětlení. Opravy vnitrobloku omezí chodce i automobilovou dopravu. Práce začaly v pondělí 10. července potrvají do konce října.


Zastupitelé schválili optimalizovanou podobu nového krytého bazénu

Ilustrační foto k článku: Zastupitelé schválili optimalizovanou podobu nového krytého bazénu

Hlavní plavecký bazén s šesti drahami, výukový nerezový bazén s relaxačními prvky a integrovaným brouzdalištěm, vířivku, parní saunu, prohřívárnu ale také nerezový bazén pro plavání dětí od šesti měsíců má nabídnout nová budova blanenského krytého bazénu. Její podobu odsouhlasili zastupitelé na svém červnovém zasedání v úterý 20. června 2023. Pro hlasovalo všech 25 přítomných zastupitelů. Podpořili tak optimalizovaný návrh projektu novostavby krytého bazénu, který má vyrůst na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka.


Město vyhlašuje pátý ročník participativního rozpočtu. Náměty lze podávat do poloviny října

Ilustrační foto k článku: Město vyhlašuje pátý ročník participativního rozpočtu. Náměty lze podávat do poloviny října

Obyvatelé Blanska budou moci i v letošním roce navrhovat, jak vylepšit veřejná prostranství ve městě. Podávat mohou projekty do participativního rozpočtu Společně pro Blansko 2023. Uzávěrka námětů je 16. října. Stejně jako loni by mělo být na realizaci vítězného nápadu vyčleněno z rozpočtu 700 tisíc korun. Částku ještě musí na svém červnovém zasedání potvrdit zastupitelé města.


Začala rekonstrukce atletického stadionu, modernizace přijde na 20 milionů korun

Ilustrační foto k článku: Začala rekonstrukce atletického stadionu, modernizace přijde na 20 milionů korun

Na atletickém stadionu v Mlýnské ulici už sportovce vystřídali dělníci. Odstartovala tak jedna z největších investičních akcí města v letošním roce. V plánu je rekonstrukce povrchu běžeckého oválu, trávníku fotbalového hřiště i kompletní obměna sektorů jednotlivých atletických disciplín. Součástí projektu je také rekonstrukce schodišťových stupňů po obvodu atletického stadionu, které slouží jako zázemí pro diváky, nebo vydláždění vstupní části do areálu sportoviště.


Nový podchod pod železniční tratí je dokončený

Ilustrační foto k článku: Nový podchod pod železniční tratí je dokončený

Dělníci dokončili další významnou stavbu, která více než rok omezovala dopravu v Blansku. U konce jsou stavební práce v okolí vlakové zastávky Blansko-město. Tam loni v únoru Správa železnic zahájila stavbu nového podchodu pod železniční tratí, s ní bylo spojené také zrušení úrovňového přejezdu přes koleje. Podchod je hotový od loňského prosince. Od pátku 28. dubna jsou dokončeny také všechny přeložky inženýrských sítí, nová parkoviště po obou stranách kolejí nebo bezbariérové přístupy na nástupiště. Stavba přišla na 183 milionů korun včetně DPH.


Silničáři dnes slavnostně otevřeli nové přemostění v Blansku

Ilustrační foto k článku: Silničáři dnes slavnostně otevřeli nové přemostění v Blansku

Práce na novém mostě v Blansku jsou u konce. Jedna z nejvýznamnějších krajských staveb byla zahájena v polovině července 2021, od poloviny prosince 2022 mohou nový most využívat motoristé. Nyní se přemostění za 348 milionů korun otevírá nejen pro řidiče ale také pro pěší. Celá výstavba pak trvala 21 měsíců, definitivní předání stavby je plánováno na konec května. Podívejte se na videoreportáž ze slavnostního ukončení a předání stavby.


Systém centrálního zásobování teplem bude v Blansku od roku 2024 provozovat město

Ilustrační foto k článku: Systém centrálního zásobování teplem bude v Blansku od roku 2024 provozovat město

Zakladatelskou listinu nové společnosti s ručením omezeným Teplo Blansko s.r.o. schválili blanenští zastupitelé. Byla jedním ze stěžejních bodů jednání zastupitelů v úterý 28. února. Nová společnost, jejímž jediným zakládajícím společníkem je město Blansko, bude mít od 1. 1. 2024 na starosti provozování soustavy Centrálního zásobování teplem ve městě.


Atletický stadion v Mlýnské ulici čeká další modernizace, úpravy vylepší zázemí atletům i fotbalistům

Ilustrační foto k článku: Atletický stadion v Mlýnské ulici čeká další modernizace, úpravy vylepší zázemí atletům i fotbalistům

Dlouho připravovaná oprava běžeckého okruhu ale také úprava dalších částí stadionu v Mlýnské ulici na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka už má konkrétní podobu. Město chce práce na další etapě rekonstrukce stadionu, jejíž součástí bude také modernizace jednotlivých sektorů atletických disciplín či nákladná výměna tartanu běžeckého oválu, zahájit letos na jaře. Nyní vyhlásilo výběrové řízení na zhotovitele. Předpokládané náklady jsou 17,3 milionu korun.


Řekněte si, jaké má být Blansko budoucnosti. Vyplňte dotazník k novému strategickému plánu na roky 2024 až 2033

Ilustrační foto k článku: Řekněte si, jaké má být Blansko budoucnosti. Vyplňte dotazník k novému strategickému plánu na roky 2024 až 2033

Připravujeme nový Strategický plán rozvoje města na roky 2024 až 2033. Chystaný dokument by měl nastavit, jakým směrem se má Blansko ubírat v příštích letech. Připravovat se bude v průběhu letošního roku. Jeho podobu pak schválí zastupitelé. Chcete ovlivnit, jak bude Blansko vypadat za deset či patnáct roků, jak se v něm bude lidem žít? Pokud ano, vyplňte dotazník o tom, jak se vám ve městě žije i co považujete za nejdůležitější. Pomozte nám nastavit priority na příštích deset let!



Podívejte se, na co šly miliony z rozpočtu. Přinášíme přehled investičních akcí města v roce 2022

Ilustrační foto k článku: Podívejte se, na co šly miliony z rozpočtu. Přinášíme přehled investičních akcí města v roce 2022

Zhruba třetinu rozpočtu věnovalo Blansko v roce 2022, podobně jako v předchozích letech, na investiční akce. Loňský rozpočet počítal s výdaji na investiční akce s částkou bezmála 183 milionů korun. Dokončit či zahájit se díky tomu podařilo zásadní projekty za desítky milionů korun ale také celou řadu drobnějších akcí. Podívejte se na přehled těch nejzásadnějších.