Archiv článků
   v roce 2019

Kategorie: tiskové zprávy  

 


Lednové svozy vánočních stromků

Žádáme občany města Blanska i městských částí aby odkládali v vánoční stromky do bezprostřední blízkosti míst, kde jsou umístěny nádoby na separaci (barevné kontejnery). Občané blanenských sídlišť mohou stromky odkládat i vedle kontejnerových stanovišť.


Upozornění pro občany města Blanska na svoz komunálních odpadů v průběhu vánočních svátků

Na základě sdělení zástupce svozové firmy AVE CZ odpadové hospodářství, s.r.o. proběhne svoz zbytkového komunálního odpadu od občanů v úterý 24.12., ve středu 25.12., ve čtvrtek 26.12.2019 i ve středu 1.1.2020. To znamená, že  je zapotřebí zabezpečit vystavení popelnic jako v běžném termínu svozu a zabezpečit přístup ke kontejnerovým stáním jak na komunální odpad, tak i na separované odpady.


Svozy zeleně letos končí, obnoveny budou na jaře

Poslední svoz kompostovatelného, biologicky rozložitelného odpadu v letošním roce (ovoce, zelenina a odpady ze zahrad, např. tráva, listí, plevele atd.) od rodinných domků a bytových domů proběhne dle původního rozpisu ve městě Blansku dne 27.11.2019 a v částech města 28.11.2019. Další svozy se uskuteční až v dubnu 2020.



Výběrové řízení na funkci: pečovatelka

Město Blansko vyhlašuje výběrové řízení na funkci pečovatelka v oddělení sociálních služeb odboru sociálních věcí MěÚ Blansko.



Změny v provozu centrálního zásobování teplem v Blansku

Vedení města Blanska rozhodlo o způsobu provozu centrálního zásobování teplem (dále jen CZT) od roku 2020 do roku 2023 výběrem nejvýhodnější varianty. Tato varianta počítá s pronájmem soustavy CZT primárnímu licencovanému výrobci a dodavateli tepla.



Ministr zdravotnictví navštívil Nemocnici Blansko

Ilustrační foto k článku: Ministr zdravotnictví navštívil Nemocnici Blansko

V pondělí 7. října 2019 navštívil blanenskou nemocnici ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Přijal tak pozvání Jiřího Crhy, starosty města Blanska. Hlavním důvodem ministrova pozvání bylo řešení otázky vzdělávání mladých lékařů, což je v současné době téma, které hýbe celou blanenskou nemocnicí.


V laboratořích městské nemocnice mají nový analyzátor

Ilustrační foto k článku: V laboratořích městské nemocnice mají nový analyzátor

Poslední zářijový čtvrtek byl v prostorách oddělení klinických laboratoří blanenské nemocnice slavnostně zahájen provoz nového analyzátoru krve a moči. Akce se zúčastnilo vedení nemocnice a města a také vedení společnosti Siemens Healthineers, která je dodavatelem tohoto přístroje. Ten je první v Jihomoravském kraji.


Z Těchova na Obůrku se lidé dostanou rychleji po opravené místní komunikaci ve Žlíbcích

Ilustrační foto k článku: Z Těchova na Obůrku se lidé dostanou rychleji po opravené místní komunikaci ve Žlíbcích

Poslední zářijovou středu byla otevřena nově opravená komunikace v lokalitě Žlíbky v blanenské místní části Těchov, která spojuje a výrazně zkracuje cestu z Těchova na Obůrku. Odbor komunální údržby nechal cestu opravit poté, co o to požádala místní občanská aktivita.


Začala stavba mostu, komunikace a parkoviště u Salmova mlýna

Ilustrační foto k článku: Začala stavba mostu, komunikace a parkoviště u Salmova mlýna

Opravit komunikaci a most a vybudovat parkování poblíž sportovišť – to jsou plány vedení města Blanska v lokalitě poblíž Salmova mlýna, které se začaly naplňovat od pondělí 16. září. Jako první přijde na řadu nový most u Salmova mlýna, pak se stavbaři pustí do komunikace a parkovací plochy pro auta. Hotovo by mělo být v lednu příštího roku, bude však záležet především na počasí a tím pádem na technologickém postupu při opravě mostu.


Přemostění na Staré Blansko: město bude dále jednat se SŽDC a krajem

Ilustrační foto k článku: Přemostění na Staré Blansko: město bude dále jednat se SŽDC a krajem

Projekt přemostění železničního přejezdu v lokalitě na Starém Blansku pokračuje výkupem pozemků a dalšími jednáními, která však zřejmě budou ještě hodně náročná a složitá. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) totiž podmiňuje případnou účast na financování přemostění uzavřením železničního přejezdu. Nejen tato podmínka, ale i další náležitosti projektu tak budou ještě letos předmětem dalších vyjednávání.


Do bývalé hasičky se přestěhuje informační kancelář a bude tam i víceúčelový sál

Ilustrační foto k článku: Do bývalé hasičky se přestěhuje informační kancelář a bude tam i víceúčelový sál

Budova bývalé hasičky v Blansku se oděje do nového hávu. Po rekonstrukci, která by měla začít za dva roky, se z ní stane objekt občanské vybavenosti a přemístí se tam informační kancelář Blanka. Ta by měla být v přízemí. V prvním patře pak vznikne společenský sál, který se využije na různé společenské a kulturní události. O plánech na rekonstrukci a o nové podobě objektu informovalo vedení města na tiskové konferenci.


Na Písečné můžou vyrůst pěkné nové byty

Nové krásné byty, které splňují požadavky na moderní bydlení, můžou v blízké budoucnosti vyrůst na volných pozemcích na blanenském sídlišti Písečná. Radní totiž koncem srpna schválili možnost jejich výstavby a poté i prodeje pozemků pod bytovými domy.


Více než sto dětí si užilo příměšťáky v Nemocvičně!

Nemocvična, projekt Nemocnice Blansko, již podruhé uspořádala příměstské tábory. Příměšťáky Nemocvičny letos ve čtyřech letních turnusech využilo 107 dětí z Blanska a okolí. Věkový rozptyl dětí byl od 5 do 12 let.


Rekonstrukce Kamnářské ulice by měla trvat asi sto dnů a vzniknou při ní desítky nových parkovacích míst

Ilustrační foto k článku: Rekonstrukce Kamnářské ulice by měla trvat asi sto dnů a vzniknou při ní desítky nových parkovacích míst

V pondělí 2. září začíná kompletní rekonstrukce Kamnářské ulice, která je druhou etapou regenerace sídliště Zborovce. Stavební práce by měly trvat zhruba 100 dnů, tedy do 11. prosince. Generálním zhotovitelem je firma Eurovia CS, a.s. Jak už dříve uvedl blanenský starosta Jiří Crha, při rekonstrukci dojde k přeložkám inženýrských sítí a vybudování desítek nových parkovacích míst.


Úpravy Údolní ulice potrvají tři měsíce a vytvoří se při nich téměř 60 parkovacích míst

Ilustrační foto k článku: Úpravy Údolní ulice potrvají tři měsíce a vytvoří se při nich téměř 60 parkovacích míst

Téměř šedesát parkovacích míst včetně tří stání pro invalidy se vytvoří při rekonstrukci Údolní ulice v Blansku, která začala 24. července a podle investičního odboru potrvá zhruba tři měsíce – tedy do konce října. Náklady na akci, kterou dělá firma RONYTRANS Brno, se pohybují kolem sedmi milionů korun.


Charitativní shybování už potřetí v Blansku. Letos sportovci pomůžou Terezce s mozkovou obrnou

Ilustrační foto k článku: Charitativní shybování už potřetí v Blansku. Letos sportovci pomůžou Terezce s mozkovou obrnou

Letos budou v Blansku shybovat a pomáhat hendikepovaným už potřetí. Charitativní akce Světový den shybu Blansko se uskuteční 7. září od 11 hodin na náměstí Republiky. Do 6 hodin večer budou sportovci shybovat, aby podpořili sen Terezky, která trpí mozkovou obrnou. Tato nemoc sice vyléčit nejde, ale díky intenzivnímu cvičení a hippoterapii dosahuje dívka znatelných pokroků v pohybu.


Ulici Na Brankách čeká uzavírka

Ilustrační foto k článku: Ulici Na Brankách čeká uzavírka

Ve dnech 6. a 7. srpna se uzavře ulice Na Brankách. Uzavírku v délce cca 70 metrů způsobí pokládka kabelu vysokého a nízkého napětí. Z ulice Brněnské bude komunikace úplně uzavřena. Z ulice Na Lukách bude přístupná s dopravním omezením pomocí semaforu. Realizátorem stavby "Blansko – TS Na Brankách" je společnost MOPRE s. r. o., Břest 79, 768 23, Břest.



V Blansku testují autobus na zemní plyn

Ilustrační foto k článku: V Blansku testují autobus na zemní plyn

V blanenských ulicích se testuje ekologický autobus MHD s pohonem na zemní plyn, který zapůjčila firma ČAD Blansko. Ve zkušebním provozu se v něm můžou svézt cestující hned na dvou linkách.


Letní otevírací doba informační kanceláře

Informační kancelář Blanka i letos v letní sezoně rozšíří svoji provozní dobu pro veřejnost na sedm dní v týdnu. Turisté tak mohou v Blansku získat informace o regionu a tipy na výlety i v sobotu odpoledne a v neděli.


Shromáždění účastníků destinační oblasti Moravský kras a okolí

Ilustrační foto k článku: Shromáždění účastníků destinační oblasti Moravský kras a okolí

Dne 25. června 2019 proběhlo na zámku v Boskovicích shromáždění účastníků memoranda k turistické oblasti Moravský kras a okolí. Shromáždění účastníků se zúčastnilo 32 zástupců subjektů působících v cestovním ruchu, obcí a měst, muzeí, spolků, organizací a podnikatelů.


Malý LEADER v Moravském krasu pro rok 2019

S radostí Vám oznamujeme, že MAS Moravský kras dne 26. 6. 2019 vyhlásila výzvu „Malý LEADER v Moravském krasu“ pro rok 2019. V rámci výzvy je možné podpořit NNO se sídlem v Blansku a jejich zajímavé aktivity, akce pořádané na území města Blanska v období od 1. 7. 2019 do 1. 12. 2019. V rámci výzvy je možné podpořit aktivity zaměřené na kulturu, sport, umění, místní tradice, zdravý životní styl, turistiku apod.


Ústavní soud zamítl ústavní stížnost města Blanska kvůli oddělení Spešova, radnice zváží další možnosti

Ilustrační foto k článku: Ústavní soud zamítl ústavní stížnost města Blanska kvůli oddělení Spešova, radnice zváží další možnosti

Ústavní soud v Brně zamítl ve středu 26. června ústavní stížnost města Blanska proti rozsudku Nejvyššího soudu, neboť dospěl k závěru, že jím nebyla porušena základní práva ani svobody stěžovatele. Spor souvisí s oddělením obce Spešov od Blanska a jejím odmítnutím uznat svůj podíl na závazcích města ve výši přes 800 tisíc korun.


Jedlé oleje a tuky v PET lahvích můžete v Blansku hodit do speciálních popelnic

Ilustrační foto k článku: Jedlé oleje a tuky v PET lahvích můžete v Blansku hodit do speciálních popelnic

Máte doma přepálený olej či tuk ze smažení a nechcete jimi zanášet odpadní roury? Pak je stačí slít do PET lahve a vyhodit do speciální popelnice. Jednu z nich najdou Blanenští v Rožmitálově ulici v centru města vedle supermarketu, nádoby jsou pak také na dalších čtyřech místech.



Nové hořáky na kotle v Blansku budou město stát přes dva miliony korun

Více než dva miliony korun budou stát nové hořáky, které se musí koupit ke stávajícím kotlům v kotelnách v soustavě centrálního zásobování teplem v Blansku, protože nesplňují přísnější emisní limity. Ty začnou platit od 1. ledna příštího roku. Nákup nových hořáků schválilo na červnovém zasedání zastupitelstvo. Na tiskové konferenci to sdělil místostarosta Ivo Polák.


Druhá etapa regenerace sídliště Zborovce přijde na zhruba 19 milionů korun

Ilustrační foto k článku: Druhá etapa regenerace sídliště Zborovce přijde na zhruba 19 milionů korun

Město Blansko v letošním roce naváže na dokončenou loňskou I. etapu regenerace sídliště Zborovce, která probíhala na ulicích Okružní a Krajní. Tentokrát se nového „kabátu“ dočká Kamnářská ulice, která projde kompletní rekonstrukcí. Nyní se připravuje výběrové řízení na stavební firmu, která by měla regeneraci udělat. Na tiskové konferenci to uvedl starosta Jiří Crha.




Strážníci díky kamerám vypátrali dalšího vandala

Ilustrační foto k článku: Strážníci díky kamerám vypátrali dalšího vandala

Blanenští strážníci vypátrali díky kamerám dalšího mladistvého vandala, který v odpočinkové zóně na takzvaném Poduklí počmáral jeden z herních prvků.


Hasiči z Obůrky mají nově opravenou požární nádrž

Ilustrační foto k článku: Hasiči z Obůrky mají nově opravenou požární nádrž

Vedení města poslední květnový pátek slavnostně otevřelo opravenou požární nádrž v blanenské městské části Obůrka. Rekonstrukci se podařilo dokončit o několik týdnů dřív, než se plánovalo. Stěny nádrže jsou teď tvořeny ručně skládanými kameny.


Základní škola TGM má nově opravenou a vybavenou družinu

Ilustrační foto k článku: Základní škola TGM má nově opravenou a vybavenou družinu

Nově opravené a vybavené třetí oddělení školní družiny slavnostně otevřeli představitelé města poslední květnovou středu v objektu Základní školy TGM v Rodkovského ulici. Do rekonstrukce a nábytku investovalo město více než 1,2 milionu korun. Stavbaři na zvelebení družiny pracovali několik týdnů a nově opravené prostory rozzářily pestré barvy.


Charita nutně potřebuje letní oblečení. Pořádá sbírku

Pravidelnou čtvrtletní sbírku oblečení, drobné elektroniky a dalších praktických věcí do domácnosti pořádá Oblastní charita Blansko ve středu 5. června. V osmi městech a obcích okresu. Akutní je potřeba sezonního oblečení.


Pyrotek postaví další výrobní areál na větší ploše

Ilustrační foto k článku: Pyrotek postaví další výrobní areál na větší ploše

Firma Pyrotek postaví v průmyslové zóně v Blansku další výrobní areál na větší ploše, než se původně zamýšlelo. Na tiskové konferenci to potvrdil místostarosta Ivo Polák.


Poničený dům v Lažánkách: pojišťovna si vyžádala soudního znalce

Ilustrační foto k článku: Poničený dům v Lažánkách: pojišťovna si vyžádala soudního znalce

Autorizovaný statik už odevzdal svůj posudek na rodinný dům v Lažánkách, který koncem března poničil při nehodě kamion. Tento posudek však musí být podle místostarosty Františka Hasoně na základě požadavku pojišťovny dopracován a doplněn soudním znalcem.


Blanenské kino projde tříměsíční rekonstrukcí

Ilustrační foto k článku: Blanenské kino projde tříměsíční rekonstrukcí

Tři měsíce budou trvat investiční akce, které se týkají rekonstrukce blanenského kina. Stavební práce před budovou a uvnitř objektu budou probíhat od 14. června do 15. září letošního roku. Na tiskové konferenci to potvrdil starosta Blanska Jiří Crha.


Nemocnice Blansko se připojí k boji proti kouření

Poslední květnový den je již tradičně Světovou zdravotnickou organizací (WHO) vyhlašován jako Světový den bez tabáku. Kampaň upozorňuje na rizika spojená s kouřením a u této příležitosti se koná řada osvětových akcí s protikuřáckou tématikou. Jedna proběhne od osmi do dvou hodin odpoledne také v prostorách plicní ambulance v lůžkové části blanenské nemocnice.


Organizátoři charitativního běhu You Dream We Run letos očekávají rekordní účast běžců

Ilustrační foto k článku: Organizátoři charitativního běhu You Dream We Run letos očekávají rekordní účast běžců

Už posedmé se ve dnech 7. až 8. června 2019 sejdou vyznavači aktivního životního stylu, kterým současně nejsou lhostejné osudy lidí se zdravotním hendikepem nebo těžkým životním osudem. Na sportovním stadionu ASK v Blansku se zapojí do unikátní společensko-sportovní akce You Dream We Run.


Lidé si nechali zkontrolovat svá znaménka

Ilustrační foto k článku: Lidé si nechali zkontrolovat svá znaménka

Kožní oddělení Nemocnice Blansko se již tradičně zapojilo do akce Evropský den melanomu. V letošním roce připadla na pondělí 13. května a vyšetřit se nechalo celkem sto šedesát zájemců.


V Blansku vznikl tým včasné intervence

Ilustrační foto k článku: V Blansku vznikl tým včasné intervence

Jedním z problémů současné doby se jeví být duševní nemoci, zejména u mladých lidí. K podpoře řešení jejich problémů vznikl v Blansku tým včasné intervence. Jeho úkolem bude pomoci mladým lidem s diagnostikováním jejich problémů a zabránit jejich vyčlenění z kolektivu.


Blanenští si při pietním aktu připomenuli Den vítězství

Ilustrační foto k článku: Blanenští si při pietním aktu připomenuli Den vítězství

Pod sochou rudoarmějce se ve středu 8. května uskutečnil pietní akt ke Dni vítězství a ke čtyřiasedmdesátému výročí konce druhé světové války a osvobození naší vlasti. Blanenští radní a zastupitelé se poklonili památce válečných obětí a skauti a vojáci položili květiny a věnce.


Rodina z domu poničeného kamionem v Lažánkách dostala první peníze ze sbírky města

Ilustrační foto k článku: Rodina z domu poničeného kamionem v Lažánkách dostala první peníze ze sbírky města

Rodina Jiřího Zouhara z domku poničeného kamionem v Lažánkách dostala první část peněz ze sbírky, kterou vypsalo začátkem dubna město Blansko. Radní totiž schválili ke konci dubna smlouvu, podle níž se rodině vyplatí z účtu veřejné sbírky částka přes 36 tisíc korun.


Nevidomí s vodicími psy soutěžili v ulicích Blanska

Ilustrační foto k článku: Nevidomí s vodicími psy soutěžili v ulicích Blanska

Poslední dubnový pátek mohli lidé v ulicích v centru Blanska potkat nevidomé s jejich čtyřnohými přáteli. Soutěžili zde totiž už po šestnácté v klání ve výkonu vodicích psů. Start a cíl byl před budovou základní umělecké školy.


Novým ředitelem KSMB jmenovali radní Pavla Langra

Ilustrační foto k článku: Novým ředitelem KSMB jmenovali radní Pavla Langra

Rada města Blanska jmenovala v úterý 23. dubna na svém zasedání novým ředitelem Kulturního střediska města Blanska (KSMB) Pavla Langra.


Hráči bowlingu odehráli v dubnu dva turnaje

Ilustrační foto k článku: Hráči bowlingu odehráli v dubnu dva turnaje

Pravidelný BB dětský a juniorský turnaj se odehrál v moderní herně Bowlingu Brno v sobotu 6. dubna, o týden později pak přišel na řadu velmi důležitý turnaj Mistrovství regionu Jižní Morava – junioři, ve kterém se bojovalo nejen o medaile, ale také o postup na celorepublikové finále. Uskuteční se 5. května v Pardubicích.


V nemocnici vám bezplatně prohlédnou znaménka

Blanenská nemocnice se každoročně zapojuje do preventivní akce Den melanomu. Lidé si v tento den mohou nechat svá znaménka bezplatně prohlédnout a vyšetřit zkušeným dermatologem. Letos připadá na pondělí 13. května.


Slovenská delegace se zajímala o integrovanou dopravu v Blansku

Ilustrační foto k článku: Slovenská delegace se zajímala o integrovanou dopravu v Blansku

O integrovanou dopravu v Blansku se v úterý 16. dubna zajímala slovenská delegace, která si v přítomnosti starosty Jiřího Crhy prohlédla autobusové i vlakové nádraží. Blansko bylo totiž krajskou společností KORDIS, která koordinuje integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje (IDS JMK), vybráno jako ukázkové místo propojení několika způsobů dopravy.


Ceny v Blansku předávaly plavecké celebrity

Ilustrační foto k článku: Ceny v Blansku předávaly plavecké celebrity

Devátý ročník obnovených plaveckých závodů „Cenu města Blanska“ letos navštívili plavci ze sedmnácti českých a moravských klubů. Vysokou hodnotu závodu dává jeho dlouholetá historická minulost. Vznik soutěže se totiž pojí se založením blanenského plaveckého oddílu v roce 1940.


Strážníci dopadli dva mladistvé sprejery

Ilustrační foto k článku: Strážníci dopadli dva mladistvé sprejery

Dva mladistvé sprejery, kteří v odpočinkové zóně na místě bývalého hotelu Dukla popsali dřevěné lavice žlutou reflexní barvou, dopadli blanenští strážníci.


Stylová baseballová předehra v režii Armády ČR. I to je Army Day

Napínavý extraligový duel mezi domácím týmem Olympie Blansko a hostujícím mužstvem Draky Brno se rozehraje v pátek 12. dubna na blanenském Strawberry field. Utkání bude předcházet ukázka unikátní vojenské techniky Armády ČR. Blansko opanuje Army Day.


V Blansku opravují výtluky na silnicích po zimě

Ilustrační foto k článku: V Blansku opravují výtluky na silnicích po zimě

Silnice v Blansku obsadili v druhém dubnovém týdnu dělníci v oranžových vestách, kteří opravují výtluky po zimním období. Lokální opravy komunikací probíhají s pomocí fréz a dalších strojů.




Mateřská škola Údolní v Blansku slaví čtyřicáté výročí

Ilustrační foto k článku: Mateřská škola Údolní v Blansku slaví čtyřicáté výročí

Kulaté výročí od svého založení v dubnu slaví blanenská Mateřská škola Údolní. Vznik školky, kterou původně otevřelo ČKD jako jedenáctou v Blansku, si při oslavě s bývalými i současnými zaměstnanci MŠ připomněli také starosta Jiří Crha a místostarosta Ivo Polák.






Dům v Lažánkách poničený kamionem čeká na verdikt statika

Ilustrační foto k článku: Dům v Lažánkách poničený kamionem čeká na verdikt statika

Rodinný dům v blanenské místní části Lažánky, poničený v úterý 26. března před polednem nárazem kamionu, čeká na rozhodnutí statika a úřadů, jestli půjde k zemi nebo ho půjde zachránit. Rodina, která tam bydlela a našla náhradní ubytování zdarma v blízkém penzionu, doufá, že se co nejdříve dostaví zástupce pojišťovny, aby s nimi projednal náhradu způsobené škody.


Medailové žně pokračovaly v Boskovicích

Ilustrační foto k článku: Medailové žně pokračovaly v Boskovicích

Letošní Jarní ceny Boskovic v plavání, která se konala v sobotu ve čtyřdráhové pětadvacítce boskovického aquaparku, se zúčastnilo na sto dvacet plavců z deseti oddílů Jihomoravského kraje. Medailemi se to v blanenských řadách jen hemžilo.


Kamion naboural dům v Lažánkách, rodina má náhradní ubytování

Ilustrační foto k článku: Kamion naboural dům v Lažánkách, rodina má náhradní ubytování

Hrozivě vypadající nehoda se stala v úterý 26. března hodinu před polednem v blanenské místní části Lažánky, kde naboural do rodinného domu kamion a způsobil škodu za půldruhého milionu korun. Obyvatelům domu bylo poskytnuto náhradní ubytování zadarmo v místním penzionu.


Dopravní výchova se vyučuje „v novém kabátě“

Ilustrační foto k článku: Dopravní výchova se vyučuje „v novém kabátě“

Poslední březnové pondělí byla v Blansku zahájena jarní část Dopravní výchovy, která je určená žákům 4. ročníků základních škol. Tato výuka navazuje na podzimní přípravu dětí a má vést k ukotvení a zdokonalení dříve nabytých znalostí a dovedností. Probíhá přesně podle Tematického plánu ministerstva dopravy a je součástí rámcových vzdělávacích programů pro ZŠ, stanovených Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR.


Olympia Blansko se chystá na další hrací rok v české extralize

Opening Day, slavnostní zahájení baseballové sezony v Blansku, je plánováno na pátek 29. března u příležitosti prvního domácího utkání. Slavnostní ceremoniál začne v 17:40, začátek utkání s Hrochy Brno přijde na řadu v šest hodin odpoledne.



Tajný deník Adriana Molea nalezen studentkou blanenské Obchodní akademie v kině

Ilustrační foto k článku: Tajný deník Adriana Molea nalezen studentkou blanenské Obchodní akademie v kině

Ano! Studenti Obchodní akademie a střední zdravotnické školy v Blansku plnili v pondělí 18. března 2019 speciální misi. Byli vysláni do blanenského kina za účelem pátrání po tajném deníku Adriana Molea. Ten byl nalezen v 18. řadě pod sedadlem č. 3 studentkou Adrianou Krtkovou. Do akce byli zapojeni i pedagogové, v roli tajných agentů.


MAS Moravský kras představuje první výstupy svého nového projektu

Úkolem místních akčních skupin je podpora venkovských regionů a komunitního přístupu při jejich rozvoji. Není proto divu, že se MAS Moravský kras rozhodla vyslyšet výzvu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a v návaznosti na nedávno úspěšně realizovaný projekt MAP I začala již v květnu 2018 pracovat na přípravě nového projektu zaměřeného na podporu regionálního školství.


Blanenští tenisté mají za sebou úspěšný víkend

Ilustrační foto k článku: Blanenští tenisté mají za sebou úspěšný víkend

Tenisových turnajů se o víkendu 16.–17. března zúčastnilo několik blanenských tenistů. Největší úspěch zaznamenala Alexandra Kučerová (13 let), která na turnaji starších žákyň v České Třebové zvítězila jak ve dvouhře, tak i ve čtyřhře.


Žákyně vezou vítězství ze Žabin

Ilustrační foto k článku: Žákyně vezou vítězství ze Žabin

Basketbalistky BK Blansko kategorie U15 pokračovaly v dobrých výsledcích. V sobotu odehrály další z dvojzápasů, tentokrát s vedoucím celkem nadregionální ligy BK Žabiny „B“.


Blanenští plavci sbírali medaile a poháry v Hodoníně

Ilustrační foto k článku: Blanenští plavci sbírali medaile a poháry v Hodoníně

Na dvě stovky plavců z Jihomoravského kraje si daly v sobotu sraz v pěkné zrekonstruované pětadvacítce v Hodoníně. Na čtyřiatřicátý ročník Velké ceny Hodonína odjelo z Blanska se svými trenéry třicet plavců kategorií mladšího žactva, staršího žactva a dorostu.


Místostarosta Hasoň informoval o pořízení změn územního plánu

Ilustrační foto k článku: Místostarosta Hasoň informoval o pořízení změn územního plánu

O pořízení změn územního plánu podle vlastních podnětů a podle uplatněných návrhů informoval na zasedání městského zastupitelstva i na následné tiskové konferenci první místostarosta František Hasoň.


Při rekonstrukci Údolní ulice se vytvoří parkovací místa

Ilustrační foto k článku: Při rekonstrukci Údolní ulice se vytvoří parkovací místa

Téměř šedesát parkovacích míst včetně tří stání pro invalidy se vytvoří při rekonstrukci Údolní ulice v Blansku, kterou na březnovém zasedání schválilo všech 18 přítomných zastupitelů města. Náklady na akci se pohybují kolem sedmi milionů korun.


Logopedické odpoledne se setkalo s velkým zájmem z řad stávajících klientů i široké veřejnosti

Ilustrační foto k článku: Logopedické odpoledne se setkalo s velkým zájmem z řad stávajících klientů i široké veřejnosti

V rámci Evropského dne logopedie pořádala Nemocnice Blansko ve spolupráci s Domem dětí a mládeže 9. března 2019 Den otevřených dveří Ambulance klinické logopedie. Letos netradičně: Nejednalo se jen o orientační vyšetření řeči, ale rodiče s dětmi se mohli také zúčastnit ukázky programů Logocanisterapie a Veselé malování. Nejmladší účastník měl jen rok a půl.


Kvůli větrné smršti byly bez elektřiny místní části Obůrka a Těchov

Ilustrační foto k článku: Kvůli větrné smršti byly bez elektřiny místní části Obůrka a Těchov

Vichřice, která se v noci na pondělí 11. března přehnala přes Českou republiku, napáchala škody také na Blanensku. Větrná smršť způsobila především přerušení dodávek elektřiny do blanenských místních částí Obůrka a Těchov.


Nepoteče vám voda? Vše se nyní dozvíte včas a zdarma

Odstávka nebo havárie na vodovodu, díky níž by vám doma nebo ve firmě nemusela téct voda? O takové události se nyní dozvíte včas a zdarma. A to přímo z textové zprávy ve vašem mobilním telefonu.


Hasiči z Obůrky mají nové unikátní zábrany proti bleskovým povodním

Ilustrační foto k článku: Hasiči z Obůrky mají nové unikátní zábrany proti bleskovým povodním

Unikátní protipovodňové zábrany, které slouží při zásazích proti bleskovým záplavám, mají nyní jako jediní na Moravě k dispozici dobrovolní hasiči z blanenské místní části Obůrka. Od zástupce firmy Fiprex CZ Stanislava Hladíka, který je zároveň hasičem, je symbolicky převzalo vedení města – starosta Jiří Crha a místostarostové František Hasoň a Ivo Polák.


Obyvatelé Dolní Lhoty mají novou autobusovou zastávku

Ilustrační foto k článku: Obyvatelé Dolní Lhoty mají novou autobusovou zastávku

Novou krytou autobusovou zastávku mají k dispozici od prvního březnového pondělí obyvatelé blanenské místní části Dolní Lhota. Přístřešek vybudoval odbor komunální údržby na základě žádosti tamní občanské aktivity.



Nejmladší plaváčci měli sraz v Blansku

Ilustrační foto k článku: Nejmladší plaváčci měli sraz v Blansku

Na sto sedmdesát nejmenších plavců navštívilo v sobotu blanenský bazén při již šestnáctém ročníku Blanenského závodu. Soutěž tradičně pořádá blanenský oddíl ASK ve spolupráci s DDM Blansko.


Nemocnice Blansko nabízí preventivní vyšetření ledvin

Nechat si bezplatně vyšetřit funkci svých ledvin máte možnost na nefrologickém oddělení Nemocnice Blansko ve čtvrtek 14. března v rámci kampaně Světový den ledvin. Blanenská nemocnice se jí letos účastní již desátým rokem.


Zdravotnický ples měl rekordní účast

Ilustrační foto k článku: Zdravotnický ples měl rekordní účast

Tradiční Zdravotnický ples, pořádaný Nemocnicí Blansko ve spolupráci s Českou lékařskou komorou, proběhl v pátek 22. února 2019. Ples zahájila a roztančila skupina Akcent, která si okamžitě získala nadšení všech zúčastněných.


Útulek pro psy dostal ve sbírce v Bille krmivo za třináct tisíc

Ilustrační foto k článku: Útulek pro psy dostal ve sbírce v Bille krmivo za třináct tisíc

Krmivo za víc než třináct tisíc korun převzali ve středu 20. února od manažera prodejny Billa pro městský psí útulek starosta Blanska Jiří Crha a vedoucí útulku Jarmila Jurová. Paletu plnou krabic se psími konzervami a granulemi jim symbolicky přivezl a předal manažer supermarketu Libor Vašín.


Policie a strážníci podali zprávu radním: kriminalita sice několik let klesá, trestných činů ale loni přibylo

Ilustrační foto k článku: Policie a strážníci podali zprávu radním: kriminalita sice několik let klesá, trestných činů ale loni přibylo

Blanenští radní na své schůzi v úterý 19. února vyslechli zprávu o bezpečnostní situaci za loňský rok, kterou přednesli vedoucí Územního odboru Policie ČR Zdeněk Grénar, jeho zástupce Jaroslav Hloušek a ředitel Městské policie Blansko Martin Lepka. Policisté se sice shodli, že obecně oproti minulým letům kriminalita v okrese Blansko poklesla, nicméně loni naopak například stoupl počet trestných činů, sebevražd a také dopravních nehod.


Žáci okresu soutěžili v matematice

Účastníky okresního kola Matematické olympiády hostila jako pořadatel okresních kol matematických soutěží ZŠ a MŠ Blansko Salmova, ve středu 30. ledna. Jednalo se o dvě kategorie soutěžících: žáky 5. ročníku, pro které byla účast v soutěži premiérou, a žáky 9. ročníku, většinou zkušenější, protože mnozí soutěžili již v předchozích letech.


Zlatý úspěch v okresním kole jazykové soutěže

Žáci ZŠ a MŠ Blansko, Salmova 17 se každý rok aktivně zapojují do okresního kola konverzační soutěže v anglickém jazyce. Soutěž probíhá ve dvou kategoriích.


Vedení Blanska popřálo jubilantovi Petlachovi a navrhne ho na Cenu města

Ilustrační foto k článku: Vedení Blanska popřálo jubilantovi Petlachovi a navrhne ho na Cenu města

Vedení blanenské radnice popřálo k nedávným 90.narozeninám projektantovi vodních elektráren Antonínu Petlachovi. Starosta Jiří Crha při této příležitosti v obřadní síni blanenskému rodákovi, který je mj. tvůrcem známé přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně v Jeseníkách, sdělil, že ho spolu s místostarosty Františkem Hasoněm a Ivo Polákem navrhne na květnovou Cenu města za celoživotní dílo v technické oblasti.



Blanenským juniorům to v bowlingu padá

Ilustrační foto k článku: Blanenským juniorům to v bowlingu padá

Dětský turnaj proběhl v sobotu 2. února v Bowling centru v brněnské Líšni. Junioři do čtrnácti let hráli s mantinely, nebo bez nich, ve starší kategorii se pak utkali hráči do osmnácti let.


Medaile z Tučňáčka pro Stellu Hanzlíčkovou

Ilustrační foto k článku: Medaile z Tučňáčka pro Stellu Hanzlíčkovou

V brněnské pětadvacítce na Lesné měli nejmenší plavci možnost okusit své první velké závody. Na tradiční mezinárodní závody nejmladšího žactva „Brněnského tučňáčka“ se letos sjelo na dvě stovky plavců ze dvaadvaceti moravských, českých, slovenských a maďarských klubů.


Nejmladším basketbalistům se daří

Ilustrační foto k článku: Nejmladším basketbalistům se daří

Nejmladší celek basketbalistů klubu BBK Blansko do deseti let má za sebou další úspěšný turnaj. Týmu do dvanácti let se už tak nedařilo.


Lidl potěší děti v dalších deseti městech. Jedním z nich může být i Blansko

Ilustrační foto k článku: Lidl potěší děti v dalších deseti městech. Jedním z nich může být i Blansko

Společnost Lidl letos postaví dalších deset Rákosníčkových hřišť, čímž završí úspěšný projekt trvající neuvěřitelných osm let. O tom, která města se mohou na hřiště v hodnotě 1,5 mil. korun těšit, rozhodne veřejnost v hlasování, které bude probíhat od 1. do 28. února 2019.


Sociální a ekonomickou situaci obyvatel prověří výběrové šetření

Český statistický úřad (dále ČSÚ) organizuje výběrové šetření o životních podmínkách domácností v České republice. Dotazování proběhne v době od 2. února do 26. května prostřednictvím speciálně vyškolených tazatelů.


V sobotu se v Olomouci odehrála juniorská bowlingová liga

Ilustrační foto k článku: V sobotu se v Olomouci odehrála juniorská bowlingová liga

Čtvrté kolo juniorské bowlingové ligy (JBL) Morava, skupiny C se uskutečnilo v sobotu 19. ledna na Šantovce v Olomouci. V neděli pak Lucie Hrazdírová absolvovala seminář s trenérem z Kréty Costasem v Hustopečích.


V rámci Týdne společných modliteb vybrali peníze pro potřebné

Týden společných modliteb, kterého se účastnili křesťané z blanenských církví, se v Blansku konal ve dnech 13.–20. ledna 2019. V dobrovolné sbírce se podařilo vybrat zhruba dvanáct tisíc korun.


Ve škole soutěží v matematice

Ilustrační foto k článku: Ve škole soutěží v matematice

Ptáte se, kde? Přece v ZŠ a MŠ Blansko, Salmova 17. Zde se již dvacet roků scházejí žáci základních škol a víceletých gymnázií našeho okresu, aby v matematických soutěžích změřili svoje schopnosti vyřešit úlohy okresních kol.


Ohlédnutí za uplynulým rokem atletů z ASK Blansko

Ilustrační foto k článku: Ohlédnutí za uplynulým rokem atletů z ASK Blansko

Pro blanenské atlety vše každoročně začíná halovou sezonou, která vrcholí mistrovstvím Moravy a Slezska a České republiky. Naši nejlepší atleti úspěšně reprezentují i výběry Jihomoravského kraje v atletice.


Nemocnice připravuje na léto příměstské tábory

Ilustrační foto k článku: Nemocnice připravuje na léto příměstské tábory

Nemocnice Blansko pořádá v letních měsících příměstské tábory pro děti od 6 do 12 let. Přihlášky jsou již k dispozici na recepci Nemocvičny. Zájemci se mohou hlásit do konce dubna.





Komu splní sen? Nominace běží do konce ledna

Ilustrační foto k článku: Komu splní sen? Nominace běží do konce ledna

Až do konce ledna můžete nominovat někoho, o kom víte, že si zaslouží, aby se mu splnil sen. Pokud znáte dítě, muže či ženu, kteří by si zasloužili kousíček štěstí, neváhejte a napište. Charitativní 24hodinový štafetový běh se letos poběží ve dnech 7. až 8. června.


Za Tříkrálovou sbírku chce charita koupit auto pro hospic

Už osmnáctým rokem budou lidé potkávat u svých dveří a v ulicích Tři krále. Od 1. do 14. ledna vyšle Oblastní charita Blansko do vesnic a měst na Blanensku na čtyři sta skupinek tříkrálových koledníků. Tradičně chodí od domu k domu, žádají lidi o dar do zapečetěné pokladničky, zpívají typickou koledu, obdarovávají lidi cukříkem a tomu, kdo má zájem, napíšou na vstupní dveře domu tříkrálové požehnání.