Archiv článků
   v roce 2021

Kategorie: tiskové zprávy  

 


Cena tepla v CZT pro rok 2022 zatím není jasná. Zastupitelé podpořili záměr vypovědět firmě ZT energy smlouvu

Ilustrační foto k článku: Cena tepla v CZT pro rok 2022 zatím není jasná. Zastupitelé podpořili záměr vypovědět firmě ZT energy smlouvu

Město stále řeší problematiku ceny tepla na rok 2022 v soustavě Centrálního zásobování teplem (CZT). Situací se na svém 14. zasedání v úterý 14. prosince zabývali také blanenští zastupitelé. Po více než tříhodinové diskuzi nakonec podpořili názor rady města, která kvůli chybějícím podkladům od dodavatele tepla, firmy ZT energy s.r.o., odmítla schválit konkrétní částku za jeden gigajoule (GJ) tepla po příští rok.


Zastupitelé schválili rozpočet na rok 2022. Třetina peněz opět půjde na investice

Ilustrační foto k článku: Zastupitelé schválili rozpočet na rok 2022. Třetina peněz opět půjde na investice

S více než šesti sty miliony korun bude v příštím roce hospodařit město Blansko. Rozpočet na rok 2022 schválili zastupitelé na svém zasedání v úterý 14. prosince 2021. Hlasovalo pro něj všech 22 přítomných zastupitelů, proti nebyl nikdo. Zastupitelstvo schválilo rozpočet města Blanska na rok 2022 v celkové výši 604 236 000 korun. Hospodařit bude město s částkou o více než 33 milionů vyšší než vloni, příjmy i výdaje jsou opět vyrovnané.


Dopravní omezení na průtahu Blanskem končí. Motoristé mohou využívat nový kruhový objezd u Penny marketu

Ilustrační foto k článku: Dopravní omezení na průtahu Blanskem končí. Motoristé mohou využívat nový kruhový objezd u Penny marketu

Více než čtyři měsíce trvající dopravní omezení na hlavním průtahu Blanskem končí. Od úterý 30. listopadu je průjezdný nový kruhový objezd u Penny marketu. Okružní křižovatka, kvůli které byla od 12. července uzavřená hlavní dopravní tepna ve městě, je první částí stavby nového přemostění na Staré Blansko. Dělníci už dokončili práce na silnici, v následujících dvou týdnech ale budou dokončovat práce na chodnících v okolí kruhového objezdu. Místem je proto nutné projíždět se zvýšenou opatrností.


Radní doporučili zastupitelům vypovědět smlouvu se ZT energy, pokud nedodá podklady k ceně tepla v soustavě CZT

Ilustrační foto k článku: Radní doporučili zastupitelům vypovědět smlouvu se ZT energy, pokud nedodá podklady k ceně tepla v soustavě CZT

Stále nejistá zůstává situace ohledně ceny tepla v blanenské soustavě centrálního zásobování teplem (CZT). Provozovatel soustavy a současně dodavatel tepla, firma ZT energy s. r. o., razantně navýšil všem odběratelům zálohy za teplo na listopad a prosinec 2021. Město, které je vlastníkem soustavy, o tom předem neinformoval. Cenu tak nemohli předem projednat ani zastupitelé, kteří vždy v prosinci schvalují kalkulaci ceny tepla na další kalendářní rok. Blansko se proto obrátilo na Energetický regulační úřad (ERÚ). Nyní zvažuje výpověď smlouvy se ZT energy. Situací se budou zabývat zastupitelé.


Vyjádření města k aktuální situaci v blanenské soustavě centrálního zásobování teplem

Ilustrační foto k článku: Vyjádření města k aktuální situaci v blanenské soustavě centrálního zásobování teplem

Vzhledem k aktuální situaci v blanenské soustavě centrálního zásobování teplem (CZT), kdy provozovatel soustavy a současně dodavatel tepla firma ZT energy s. r. o. razantně navýšil všem blanenským odběratelům zálohy za teplo za listopad a prosinec 2021, bychom vás rádi informovali o krocích, které město v posledních dnech a týdnech činí a zasadili tak vše do kontextu. Ačkoli s ohledem na průběh řešení sporných záležitostí mezi městem a provozovatelem soustavy CZT není možné zveřejňovat detaily, považujeme za nezbytné shrnout nejdůležitější fakta k této věci.


V hlasování Společně PRO Blansko zvítězilo zastřešené posezení na Klepačově

Ilustrační foto k článku: V hlasování Společně PRO Blansko zvítězilo zastřešené posezení na Klepačově

Na nové zastřešené posezení u hřiště se mohou v příštím roce těšit v místní části Blanska-Klepačově. Projekt totiž získal nejvíce hlasů ve třetím ročníku participativního rozpočtu Společně PRO Blansko. Do hlasování se letos zapojilo 1020 lidí, vítězný projekt podpořilo 422 hlasujících. Druhý skončil námět na pumptrack – okruh pro jízdu na kole tvořený vlnami a klopenými zatáčkami, třetí příčka patří návrhu na úpravu sportovního hřiště na Podlesí.


Vyberte nejlepší projekt participativního rozpočtu Společně PRO Blansko

Ilustrační foto k článku: Vyberte nejlepší projekt participativního rozpočtu Společně PRO Blansko

Celkem šest projektů lidé navrhli ve 3. ročníku participativního rozpočtu Společně PRO Blansko. Město stejně jako loni vyčlení z rozpočtu 600 tisíc korun a návrh, který u veřejnosti získá nejvíce hlasů, v příštím roce zrealizuje. Nápady se totiž týkají vylepšení či doplnění veřejného prostranství v majetku města. Hlasovat o zaslaných námětech můžete ode dneška, pondělí 18. října, do 1. listopadu.


Město otevřelo nový skatepark na Sportovním ostrově

Ilustrační foto k článku: Město otevřelo nový skatepark na Sportovním ostrově

Nové zázemí pro milovníky skateboardů, kol i koloběžek nebo třeba in-linových bruslí nabízí Sportovní ostrov Ludvíka Daňka. Město tam otevřelo nový skatepark. Zázemí pro jezdce všech věkových kategorií vyrostlo na místě původního skateparku, který už nevyhovoval. Za nový povrch i překážky rozmístěné na ploše okolo 700 metrů čtverečních město zaplatilo zhruba 2,5 milionu korun.


Kryté lázně se uzavřely. Město urychlí přípravu projektu na stavbu nové budovy

Ilustrační foto k článku: Kryté lázně se uzavřely. Město urychlí přípravu projektu na stavbu nové budovy

Zajistit nejnutnější opravy a udržet kryté lázně v provozu do doby, než bude připravený projekt na nový bazén. To byl záměr města poté, co plány na vybudování moderní budovy na místě té staré odsouhlasili v prosinci 2019 zastupitelé. Letos před prázdninami tento postup potvrdili, když odsouhlasili podobu nové budovy s několika bazény, wellness částí i fit centrem za 276 milionů korun. Služby Blansko, které lázně provozují, proto zahájily nejnutnější vysprávky střechy a plánovaly napuštění bazénu a obnovení plavání už od pondělí. Plavat se ale nebude. Uzavření lázní nyní potvrdili zastupitelé.


Zájemci si poprvé prohlédli novou školní jídelnu i zázemí kuchyně ZŠ TGM

Ilustrační foto k článku: Zájemci si poprvé prohlédli novou školní jídelnu i zázemí kuchyně ZŠ TGM

Desítky lidí dnes využily možnost navštívit zázemí nové jídelny ZŠ TGM na Rodkovského ulici. Při komentovaných prohlídkách si zájemci mohli prohlédnout také novou školní kuchyni a další prostory, které od loňského července vyrostly díky téměř šedesátimilionové investici města v areálu školy na místě bývalých pozemků pro pěstitelské práce a v jejich okolí. Součástí prohlídky byla také ochutnávka jídel a setkání se zaměstnanci školy i vedením města. To v úpravách prostranství u základní školy pokračovalo i o prázdninách, kdy proběhla demolice nevzhledného přístavku bývalé školní jídelny.


Stavba nové okružní křižovatky u Sportovního ostrova začne 30. srpna

Ilustrační foto k článku: Stavba nové okružní křižovatky u Sportovního ostrova začne 30. srpna

Už za týden, v pondělí 30. srpna 2021, začne stavba nového kruhového objezdu na křižovatce Mlýnská x Poříčí. Dlouho připravovaný projekt má zlepšit dopravu na páteřní komunikaci Blanskem i spojení se Sportovním ostrovem Ludvíka Daňka. Stavební práce si vyžádají úplnou uzavírku křižovatky. Součástí stavby bude také oprava vodovodu a části sítí. Objízdná trasa povede středem města přes náměstí Svobody a náměstí Republiky. Hotovo má být do konce listopadu.


Začala demolice školní jídelny s kuchyní ZŠ TGM. Zbourají ji za tři dny.

Ilustrační foto k článku: Začala demolice školní jídelny s kuchyní ZŠ TGM. Zbourají ji za tři dny.

Ve čtvrtek začala demolice bývalé školní jídelny a kuchyně ZŠ TGM. Třítunové stříhací nůžky se zakously do pro mnohé nevzhledného přístavku v Rodkovského ulici, který v 70. letech doplnil hlavní budovu školy. Demolice skeletu budovy bude trvat do pondělí. Na jejím místě vyroste nový hlavní vchod, promění se celé prostranství u vstupu i navazující prostory v přízemí budovy. Dělníci už před pár týdny v areálu školy dokončili novou kuchyni a jídelnu, která žákům a učitelům začne sloužit letos v září. Práce jsou součástí projektu za 86 milionů korun, který plně hradí město ze svého rozpočtu.


V Blansku zahájili stavbu přemostění za více než čtvrt miliardy korun

Ilustrační foto k článku: V Blansku zahájili stavbu přemostění za více než čtvrt miliardy korun

Práce na projektu mostu vedoucího přes železniční trať a řeku Svitavu na Staré Blansko dnes odstartovaly. Základní kámen stavby přemostění symbolicky poklepali zástupci vedení města Blanska, Jihomoravského kraje, Správy a údržby silnic JMK, Správy železnic i zástupci firmy Metrostav DIZ coby zhotovitele. Spojnice mezi dvěma částmi Blanska, které rozděluje železniční koridor, vyjde na více než 264 milionů korun. Hotová by měla být do listopadu 2022.


O prázdninách ve městě začne několik dopravních staveb

Ilustrační foto k článku: O prázdninách ve městě začne několik dopravních staveb

V Blansku se letos podařilo posunout do fáze realizace celou sérii dopravních staveb. V sobotu 19. června se podařilo otevřít průjezd po hlavním tahu centrem města. Na něm na více než tři měsíce řidiče vystřídali dělníci. Zajistit bylo nutné rekonstrukci téměř stoletého vodovodu a kanalizace včetně domovních přípojek.


Město vyhlašuje 3. ročník participativního rozpočtu. Lidé už mohou posílat své nápady

Ilustrační foto k článku: Město vyhlašuje 3. ročník participativního rozpočtu. Lidé už mohou posílat své nápady

Již potřetí Blansko nabízí místním, aby přímo rozhodli, na jaké projekty půjde část peněz z městského rozpočtu. Zastupitelé tento týden schválili částku 600 tisíc korun, kterou v příštím roce uvolní na realizaci vítězného projektu dalšího ročníku participativního rozpočtu Společně PRO Blansko. Náměty na projekty, které by mohly doplnit či vylepšit veřejná prostranství v Blansku, mohou zájemci podávat už nyní. Na podzim vítěze určí veřejnost pomocí hlasování.


Nové lázně mají zelenou. Blanenští zastupitelé posvětili architektonickou studii

Ilustrační foto k článku: Nové lázně mají zelenou. Blanenští zastupitelé posvětili architektonickou studii

Milovníci plavání a vodní zábavy se dočkají zbrusu nových krytých lázní. Blanenští zastupitelé už v prosinci 2019 odsouhlasili záměr zbourat stávající budovu. Ta je zchátralá a nevyhovuje ani z hlediska provozu. Včera posvětili architektonickou studii Atelieru 99. Pro hlasovalo všech 23 přítomných zastupitelů. Město tak může zahájit projektové přípravy. Výstavba nových lázní by mohla začít v roce 2023. Nové lázně nabídnou plavecký bazén s osmi dráhami, relaxační bazén s vodními prvky i saunový svět nebo fitness.


Průtah centrem města je opět průjezdný. Práce skončily dříve

Ilustrační foto k článku: Průtah centrem města je opět průjezdný. Práce skončily dříve

Dopravní uzavírka, kvůli které nemohli od března využívat motoristé průjezd náměstím Svobody a náměstím Republiky, skončila. V sobotu 19. června ráno průjezd centrem symbolicky otevřeli zástupci vedení města a Svazku vodovodů a kanalizací, kteří byli investory akce. Dopravu v centru omezila na více než tři měsíce rekonstrukce téměř stoletého vodovodu a kanalizace a kompletní oprava vozovky. Společný projekt města a Svazku za celkem 18 milionů korun se podařilo dokončit o 11 dní dříve, než se původně plánovalo. MHD zde začne jezdit od úterý 22. června.


Do centra Blanska přivezli novou kavárnu. Osadil ji stotunový jeřáb

Ilustrační foto k článku: Do centra Blanska přivezli novou kavárnu. Osadil ji stotunový jeřáb

Skelet nové kavárny, která má doplnit takzvané Poduklí v centru města, dnes doputoval do Blanska. Z výrobny v Doksech u Máchova jezera zamířila modulová stavba od firmy Cubespace na jih Moravy už v pátek. Na prostranství po bývalém hotelu Dukla na náměstí Republiky ji v pondělí ráno osadil stotunový jeřáb.


Nemocnice Blansko získala akreditaci pro vzdělávání mladých lékařů interny a neurologie

Ilustrační foto k článku: Nemocnice Blansko získala akreditaci pro vzdělávání mladých lékařů interny a neurologie

Více než dva roky nejistoty jsou u konce. Nemocnice Blansko může opět přijímat mladé lékaře bez obav, že se jim práce na neurologii či interně nezapočítá do praxe. Kvůli vyhlášce č. 221/2018 Sb., o vzdělávání v základních kmenech lékařů, neměli absolventi lékařských fakult více než dva roky jistotu, že se jim odborná praxe v blanenské nemocnici započítá. I když o práci v Blansku měli zájem, kvůli nejistotě nakonec po škole nenastoupili. Situaci řešilo vedení města i nemocnice na všech úrovních. Nyní se nemocnice i mladí zdravotníci dočkali dokončení řízení o akreditaci.


V Blansku se otevře nové odběrové centrum s kapacitou až tisíc antigenních testů týdně

Ilustrační foto k článku: V Blansku se otevře nové odběrové centrum s kapacitou až tisíc antigenních testů týdně

Nové odběrové centrum pro ty, kteří mají zájem o antigenní test na COVID-19, se od pátku 14. května otevře v Blansku. Centrum, které zřizuje město ve spolupráci s Oblastním spolkem Českého červeného kříže Blansko (ČČK), bude fungovat denně od pondělí do pátku. Zdravotníci v něm mohou otestovat každý den až dvě stě zájemců. Centrum bude fungovat v prostorách města na Chelčického ulici 56. Termíny si mohou rezervovat zájemci o testy hrazené zdravotní pojišťovnou, přihlásit se ale nově mohou také samoplátci. Ti zatím v Blansku neměli možnost nechat se otestovat.


Očkovací centrum se z nemocnice přesune do sportovní haly v Údolní ulici

Ilustrační foto k článku: Očkovací centrum se z nemocnice přesune do sportovní haly v Údolní ulici

Dnes naposledy se zájemci o vakcínu proti COVID-19 očkují v blanenské nemocnici. Od úterý 6. dubna se očkování přesune do velkokapacitního očkovacího centra ve sportovní hale v Údolní ulici. Zdravotníci a administrativní pracovníci z Nemocnice Blansko, kteří zajišťují chod centra, zde budou příchozí očkovat zatím mimo svátky od pondělí do pátku vždy od 7:30 do 15:30 hodin. Na provozu očkovacího centra se podílí také Jihomoravský kraj a město Blansko.


Město opraví budovu Zámek 3, využívat ji bude muzeum a základní umělecká škola

Ilustrační foto k článku: Město opraví budovu Zámek 3, využívat ji bude muzeum a základní umělecká škola

Další část zámeckého areálu se letos dočká rekonstrukce. Město nyní vybralo zhotovitele, budovu Zámek 3 opraví společnost Kaiserbau. Práce by měly přijít na zhruba 12,5 milionu korun. Po dokončení oprav se do objektu nastěhuje Muzeum Blanenska a Základní umělecká škola Blansko.


Písečná: radní schválili výstavbu čtyř stovek bytů. Projekt projednají zastupitelé

Ilustrační foto k článku: Písečná: radní schválili výstavbu čtyř stovek bytů. Projekt projednají zastupitelé

O další čtyři stovky bytů by se v nejbližších letech mohlo rozrůst blanenské sídliště Písečná. Radní města Blanska na svém 51. jednání vybrali z nabídek jako nejvhodnější společný projekt společnosti HOPA Group s.r.o. a Trikaya Project Management a.s. Ty na okraji stávajícího sídliště chtějí vybudovat novou Rezidenci Písky se 406 novými byty. Součástí studie je také na šest stovek nových parkovacích míst. Projektem se nyní ještě budou zabývat zastupitelé, radní jim jej zatím pouze doporučili ke schválení.


Rekonstrukce vodovodu uzavře průtah centrem. Opraví se i povrchy vozovky

Ilustrační foto k článku: Rekonstrukce vodovodu uzavře průtah centrem. Opraví se i povrchy vozovky

Rozsáhlou rekonstrukci vodovodu a na ni navazující opravu páteřních komunikací v centru Blanska chystá od března město ve spolupráci se Svazkem vodovodů a kanalizací (Svazek). Centrum Blanska se kvůli práci na novém vodovodním řadu uzavře pro motoristy na více jak tři měsíce. Úplná uzavírka pro veškerá motorová vozidla, a to s výjimkou vozidel stavby a vozidel Integrovaného záchranného systému, je naplánovaná od 10. března do 30. června letošního roku.


Blansko vybralo místo pro velkokapacitní očkovací centrum

Ilustrační foto k článku: Blansko vybralo místo pro velkokapacitní očkovací centrum

Zájemci o očkování proti onemocnění covid-19 budou moci využít služby blanenské nemocnice. Nemocnice Blansko se totiž stala jedním z očkovacích míst a od soboty 16. ledna si ji při registraci k očkování mohou vybrat lidé starší 80 let, kteří mají o vakcínu zájem a nyní se mohou registrovat. Vedení města současně vybralo místo, kde má vzniknout velkokapacitní očkovací centrum. Očkovací tým, který navýší kapacitu blanenské nemocnice, najde zázemí v budově blanenského okresního soudu v Hybešově ulici.


Městský kamerový systém má za sebou modernizaci, přibylo pět digitalizovaných kamer

Ilustrační foto k článku: Městský kamerový systém má za sebou modernizaci, přibylo pět digitalizovaných kamer

Další modernizací prošel městský kamerový dohlížecí systém, který od roku 2000 v Blansku provozuje městská policie. Ta na konci loňského roku získala kvalitnější obraz i záznam díky pětici nových kamer. Čtyři jsou umístěné na budovách Zámek 1 a 2, umístění další se nyní dokončuje na budově Nemocnice Blansko na ulici Sadová.


Lidé v Blansku ušetří za teplo z CZT, cena se sníží o šest korun

Ilustrační foto k článku: Lidé v Blansku ušetří za teplo z CZT, cena se sníží o šest korun

Obyvatelé Blanska, kteří odebírají teplo a teplou vodu ze systému centrálního zásobování (CZT), v letošním roce ušetří. Za jeden gigajoule (GJ) zaplatí 518 korun s DPH, což je o 6,10 korun méně než loni. Kalkulaci ceny tepla na rok 2021 schválilo zastupitelstvo města na svém prosincovém zasedání.